Gemeente: stop verjaring grond

VENRAY | De gemeente Venray zit met een probleem bij groen- en reststroken. Deze eigendommen worden door de bewoners vaak stilzwijgend bij hun perceel getrokken. Na twintig jaar is de gemeente de grond kwijt. Er zijn momenteel 277 illegale situaties bekend.

Het kwam aan het licht toen afgelopen najaar het bureau BMC werd ingeschakeld voor een verkoopactie van groen- en reststroken. De grondprijs is hiervoor tijdelijk verlaagd van 115 naar 75 euro per vierkante meter.

Inmiddels zijn er 39 stukjes grond verkocht met een opbrengst van 184.963 euro. Dit is 10 procent van de 381 adressen die zijn aangeschreven. Van de 277 bewoners die illegaal gemeentegrond in bezit hebben, willen er 152 de grond niet kopen terwijl 125 mensen, ook na twee brieven, nog niet hebben gereageerd. In 55 gevallen is al een beroep gedaan op bevrijdende verjaring. Omdat de gemeentegrond al langer dan twintig jaar in bezit is. De gemeente zit met de situatie in de maag. Het college komt daarom met een plan van aanpak. Voorkomen moet worden dat de gemeente door verjaring grond verliest. Het college heeft ook een wettelijke plicht volgens de Gemeentewet. Om alles te doen wat nodig is om verjaring of verlies van recht of bezit te voorkomen.

De gemeente heeft ook hinder van illegaal in gebruik genomen grond. Het is vaak een obstakel bij reconstructies van wegen en wegwerkzaamheden omdat burgers de grond claimen. Daardoor moeten werkzaamheden worden uitgesteld of gewijzigd. En soms moet de gemeente haar 'eigen' grond noodgedwongen weer terugkopen.