Afbeelding
Foto: ron koenen

Klokken maken met Wim Meijer

Venray | Van 10 juni t/m 10 juli zal Wim Meijer in een kamer van het Venrays Museum aan de Eindstraat 8 een minitentoonstelling houden van bijzondere klokken.

Wim Meijer maakt al zijn hele werkzame leven maakt klokken, in het begin beroepsmatig, maar na zijn verhuizing naar Venray als hobby. Wim is opgeleid als instrumentmaker. Hij weet dus hoe hij aan de materialen en de instrumenten moet komen om een klok met een uurwerk dat op radertjes, wieltjes, asjes en veren loopt te maken.

Elk onderdeel maakt hij zelf, ook de wijzerplaat en de frameplaatjes, de omkasting voor stoeltjesklokken, staande en hangende klokken.

Grote en kleine klokken maakt hij. Elke klok is anders. Naast de tijd geeft de ene klok ook de dag, de maand, het jaar, de zon- en de maanstanden aan en soms zelfs de stand van de sterren.

Een andere klok is beschilderd met het laatste avondmaal van Da Vinci, dat ook nog bewegen kan. Andere afbeeldingen laten zien dat deze klok een soort merklap van zijn gezin is. Bij weer een andere klok is het uurwerk zichtbaar, zodat de toeschouwer het kan zien tikken als een kloppend hart.

Naast klokken maakt Wim ook andere voorwerpen van hout. Zo heeft hij een fiets gemaakt helemaal van hout. Hij fietst er elke dag op. Maar ook een rollator van hout heeft hij gemaakt.

Mensen zelf creatief en technisch laten worden vindt Wim een uitdaging. Daarom zal hij regelmatig aanwezig zijn tijdens de tentoonstelling. Moedige bezoekers mogen dan proberen een uurwerk uit elkaar te halen en weer helemaal correct in elkaar te schroeven. Er staat een voorbeeld naast. Wie geen schroefje overhoudt, krijgt een presentje.

Het Venrays Museum is geopend van dinsdag tot en met zondag van 14.00-17.00 uur.

Voor meer informatie kan contact worden opnemen met het museum op dinsdag, woensdag en donderdag via telefoon 0478 – 583880 of via e-mail info@venraysmuseum.nl. Of kijk op de website www.venraysmuseum.nl.