Schildersbedrijf: geste bij jubileum

VENRAY | Gerard Reijnders Schilderwerken (GRS) bestaat dit jaar een halve eeuw. Het Venrayse bedrijf wil vanwege het vijftigjarig jubileum gratis twee kunstwerken van de Leunse kunstenaar Gussen Wie in de openbare ruimte opknappen.

Het gaat om de kunstwerken Spelment en Ontwaken. Spelment is in 1972 ontworpen. Het staat in de wijk Brukske bij het winkelcentrum. Het kunstwerk Ontwaken staat in de wijk Veltum in het plantsoen bij Langstraat en Hoebertweg. 'Vanwege de grote betrokkenheid met de gemeente Venray en als gebaar naar de Venrayse gemeenschap', schrijven de eigenaren Gerard en Gertjan Reijnders in een brief aan het college. 'Wij willen de twee kunstwerken in frisse kleuren schilderen zodat ze er weer keurig en verzorgd uitzien.' Het college vindt het een mooi aanbod. 'Dit wordt door ons erg op prijs gesteld. Wij aanvaarden het aanbod dan ook in dankbaarheid'.

De werkzaamheden worden in overleg met de stichting Gussen Wie uitgevoerd. Gussen Wie is het pseudoniem van Louis Claessens. De Leunse beeldhouwer en schilder werd geboren in 1933. Zijn belangrijkste thema's waren de mens en de natuur. Hij overleed in 1979 op 46-jarige leeftijd.