Compostactie weer een groot succes

VENRAY | De compostactie op het milieustation in Venray was ook dit jaar weer een groot succes. Inwoners hebben in maart liefst 300.000 kilo compost opgehaald.

Sinds 2012 organiseert de gemeente Venray ieder jaar in maart een compostactie. Burgers kunnen dan twee weken lang gratis compost scheppen.Het is een manier om te laten zien dat het apart aanleveren van groente-, fruit- en tuinafval (gft) loont.

In 2015 werd in de gemeente Venray ruim 1,8 miljoen kilo aan gft-afval ingezameld. Dit is gemiddeld 42 kilo per inwoner. Compost is een echt kringloopproduct dat donkerbruin of zwart van kleur is. Organisch materiaal komt door de uitgifte weer terug in de bodem. Compost is ook een uitstekende grondverbeteraar voor de tuin en houdt onder meer CO2 vast. Door vergisting van gft-afval ontstaat biogas. Dit is een bron voor de productie van elektriciteit, warmte of autobrandstof.

Van de grove houtachtige delen wordt in speciale energiecentrales biobrandstof gemaakt voor de productie van groene stroom.