Punkrockband Pennywise is een van de publiekstrekkers op Jera on Air.
Punkrockband Pennywise is een van de publiekstrekkers op Jera on Air. Foto: Jera on Air

Klaar voor Jera on Air

Ysselsteyn | Op 24 en 25 juni wordt in Ysselsteyn alweer voor de 24ste keer Jera on Air georganiseerd: 's lands grootste punk-, hardcore- en metalcorefestival. Bezoekers komen uit heel het land en zelfs het buitenland, maar de organisatie van het (harde) muziekspektakel blijft vooral in lokale handen. Bestuurslid en vice-voorzitter Thijs Vogels: "Bijna heel Ysselsteyn werkt eraan mee."

Door Sven Poels

Het Peeldorp, bevolkt door amper tweeduizend inwoners, barst eind deze maand uit zijn voegen. "Op vrijdag 24 juni verwachten we bijna drieduizend bezoekers, een dag later ruim drieduizend. Dat betekent dat er op één dag meer mensen op het festivalterrein rondlopen dan er in Ysselsteyn wonen." Het tekent de populariteit van Jera on Air. Vogels, trots: "In 24 jaar tijd is het van een klein, lokaal muziekfeest geworden tot wat het nu is: het grootste punk-, hardcore- en metalcorefestival in Nederland."

Bezoekers uit binnen- en buitenland weten Ysselsteyn te vinden. "Het gros komt uit het zuiden van Nederland, maar er komen ook liefhebbers uit bijvoorbeeld Zweden, Noorwegen, Finland, Oostenrijk en Engeland."

Die grensoverschrijdende interesse is er niet zomaar. "We werken samen met andere festivals, waardoor we in heel West-Europa een naam hebben opgebouwd. Het bijzondere is echter dat het nog steeds ook een lokaal gebeuren is. Sponsors en organisators komen uit de buurt. Er zijn veel lokale bezoekers, en van de ongeveer 500 vrijwilligers komt 80 procent uit Ysselsteyn. Bijna heel het dorp werkt eraan mee – dat komt omdat de saamhorigheid groot is."

Het familiaire karakter verklaart voor een deel het succes van Jera on Air. "De muziek klinkt ruig, maar de mensen zijn heel lief en helpen elkaar."

Dit jaar heeft de organisatie weer wat grote namen binnen de muziekniche weten te strikken. Zo zal de Amerikaanse punkrockband Pennywise, bij het brede publiek eveneens bekend van de meezinger Bro Hymn, een steentje bijdragen aan het aantal decibel.

"De echte hardcorehelden Sick of it All en de Utrechtse band John Coffey zijn andere bekende namen in de line-up."

Op het terrein aan de Agrobaan bevinden zich onder andere twee live podia, een chill-area, een Punkbrockbar en een zogenaamde 'Cathedral of Chaos' met Biergarten. Daarnaast is het mogelijk om handtekeningen van bandleden te scoren en 'live' een tattoo te laten zetten. "Al met al is het een heel tof, goedkoop festival voor een alternatief publiek", aldus Vogels.

Ondanks het in Nederland ongeëvenaarde succes ziet de organisatie nog altijd mogelijkheden om te groeien. "Qua bezoekersaantallen zit er zeker nog rek in. We zitten nu op zo'n 6500 in een heel weekend, maar dat zouden er tienduizend kunnen worden, oftewel vijfduizend per dag. Volgend jaar, tijdens het 25-jarig jubileum, hopen we een stap in die richting te kunnen zetten."

Een ticket voor de vrijdag kost 25 euro en voor de zaterdag 45 euro; een toegangskaart voor het hele weekend bedraagt 55 euro. Voor 15 euro is het tevens mogelijk om op de nabijgelegen camping te overnachten. Voor meer informatie, zie www.jeraonair.nl. Contact opnemen met de organisatie kan via e-mail: info@jeraonair.nl.


Afvalkunst centraal bij BiblioNu

Venray | Deze maand zijn in de bibliotheek in Venray in de vitrines creaties te bewonderen van Nell Hermkens-Lucassen.

Nell Hermkens vindt zoveel dingen leuk dat het voor haar soms moeilijk is om keuzes te maken. Naast schilderen en het maken van decoratieve taarten, maakt ze graag van oude dingen weer iets nieuws.

Weggooien van materialen is zonde. Veel spulletjes krijgen bij Nell Hermkens dan ook een tweede leven.