SSS'18- doelman Thomas Massop slaat de bal weg voor de Venlose aanvaller Sjors Boots. Rechts kijkt Stan Venhuizen toe,
SSS'18- doelman Thomas Massop slaat de bal weg voor de Venlose aanvaller Sjors Boots. Rechts kijkt Stan Venhuizen toe, Foto: Albert Hendriks

SSS'18 blijft eersteklasser

SSS'18-Venlosche Boys 2-1 (1-0).

Doelpunten: 45. Bas Joosten 1-0; 51. Koen Voesten 1-1; 62. Jimmy Terhaag 2-1. Scheidsrechter: Van Dongen (Erp). Toeschouwers: 500. Rode kaart: 97. Jimmy Terhaag (Venlosche Boys) na harde overtreding en Ruud Stienen (Venlosche Boys) na twee keer geel. Gele kaart: Bas Joosten (SSS'18).

SSS'18: Massop; Franssen (72. Gielen), Wout Janssen, Venhuizen en Verbeek; Paul Janssen, Voesten en Rommen; Lucassen (59. Hendriks), Joosten en Verlinden (94. Van Bree).

Door Henk Willemssen

OVERLOON | SSS'18 heeft het gered. Donderdagavond na een zwaarbevochten 2-1 zege op Venlosche Boys wisten de Overloners het verblijf in de eerste klasse te verlengen. Het doemscenario van twee jaar geleden – promotie direct gevolgd door degradatie – werd verdreven van sportpark De Raay.

Captain Wout Janssen was dolblij. "Jazeker, want we krijgen volgend jaar een prachtige competitie. Met derby's tegen Venray, Deurne, Wittenhorst en ZSV. Daar komt nu ook nog eens Volharding bij. We wilden daarom per se in de eerste klasse blijven."

Na afloop was het nog een halfuurtje wachten op de uitslag van Groene Ster-Heidebloem. Daar was en bleef het 0-0 zodat de finale van de nacompetitie tussen SSS'18 en Deurne niet meer gespeeld hoeft te worden. Een hele opluchting voor trainer Ales Jurcik. Want hij had weinig trek in een nog een extra duel met Deurne. "In de competitie konden we niet van Deurne winnen", zei Jurcik. "Het seizoen is al lang en zwaar genoeg geweest. We moeten nu op het eind nog veel duels in korte tijd spelen. Terwijl we maar amateurs zijn en geen profs." Jesse Rommen verscheen in de nacompetitie voor het eerst in de basis. Met zijn gebroken duim in een spalk kon de middenvelder weer aantreden. De warming-up werd in de stromende regen afgewerkt. Gaandeweg de eerste helft konden de paraplu's weer worden opgeborgen.

De vijfhonderd toeschouwers kregen voor rust weinig te zien. Na de 2-2 in Venlo nam SSS'18 een afwachtende houding aan. De Venlonaren hadden een licht veldoverwicht zonder echt gevaarlijk te worden. "We wilden niet in het mes lopen", verklaarde Wout Janssen. "Venlosche Boys is technisch zo vaardig en snel. Daarom mochten we niets weggeven en geduld opbrengen. En hopen op die ene goal." Na ruim een kwartier schoot Koen Verlinden pardoes op de paal. Het leek het hoogtepunt van de eerste helft te worden. Maar vlak voor het rustsignaal gaf rechtsback Roy Franssen een steekbal op Bas Joosten. De aanvaller was feller in het duel en troefde zijn tegenstander Rody van den Heuvel af. Joosten verscheen vrij voor het doel en scoorde beheerst de 1-0. Een uitstekend moment zo vlak voor de thee.

Vijf minuten na rust stond Bas Joosten aan de basis van de tweede treffer. Hij brak door over de linkerkant en behield het overzicht. De aanvaller legde de bal terug op Koen Voesten die het buitenkansje benutte: 2-0. "Ongelooflijk hoe Bas iedere keer door die verdediging kwam. Hij is echt een klasbak", complimenteerde aanvoerder Janssen. Elf minuten later combineerden de Venlonaren dwars door het centrum van de defensie en invaller Jimmy Terhaag schoot de 2-1 binnen. "Die goal viel te snel en we verdedigden ook niet goed", zei Wout Janssen die geblesseerd bleef liggen. Maar hij stond weer op en loodste zijn ploeg naar het eindsignaal. "Het was zwoegen. We waren allemaal leeg gespeeld maar we moesten door tot het bittere einde. Dan voel je de pijn ook niet meer." Arbiter Van Dongen liet nog acht minuten naspelen waarin hij twee Venlonaren rood gaf. Jimmy Terhaag werd uit het veld gestuurd omdat hij te hard doorging op Bas Joosten. Daarna kreeg keeper Stienen zijn tweede geel vanwege commentaar.

Volgens Wout Janssen vertrekken Frits Lucassen en Koen Verlinden niet naar Venray. "Nee, zij blijven hier nu we ons gehandhaafd hebben. Dat was voor ons ook een extra motivatie om te winnen."