Een Venrays bedrijf is actief met het oplossen van de waterproblematiek in India.
Een Venrays bedrijf is actief met het oplossen van de waterproblematiek in India. Foto: Sunil Kahti

Venrays succes in India

VENRAY | Het Venrayse bedrijf Water Systems Manufacturer is sinds 2012 actief in India. De activiteiten met watervoorzieningen zitten de laatste tijd in een enorme versnelling. Toon Laurensse, partner van Water Systems Manufacturer, is enthousiast over het Venrayse succes in het grote India.

"Een van de grootste uitdagingen in dat land is de beschikbaarheid van water. Dit is namelijk de grootste stopper of juist versneller van de Indiase economie", zegt Laurensse. "Met unieke kennis over wateropslag kunnen wij in India actief bijdragen aan de aanpak van waterschaarste en ook veiligheid."

Door de bedachte oplossing van het Venrayse bedrijf wordt een efficiëntere en eerlijke distributie van (drink)water mogelijk. Onder het motto 'store today, use tomorrow' kan de in Nederland ontwikkelde en geproduceerde watertank overal worden ingezet. De tank is in een doos als bouwpakket verpakt en is hierdoor ook lokaal eenvoudig te transporteren.

Water Systems Manufacturer heeft inmiddels ruim vierhonderd watertanks geïnstalleerd in India. Met deze tank kan water veilig op iedere locatie worden opgeslagen. Door een 'slim level' systeem is het mogelijk voldoende water over te houden voor noodgevallen, zoals een bij brand. Door een indicator van buitenaf kan worden gezien hoeveel water er nog aanwezig is in de tank. Op deze manier wordt onrust onder de lokale bevolking voorkomen tijdens de distributie van het water.

Om de waterkwaliteit te behouden is de tank afgesloten met een speciale hardcover. Hierdoor kunnen apen maar ook algen, muggen of andere ziekteverspreiders geen toegang krijgen tot het water. "Want waterveiligheid gaat boven alles", aldus Laurensse. "Ook voorkomen we op deze manier dat het water verdampt door de zon."

Bij het installeren van de tank is geen hijskraan of ander speciaal gereedschap nodig. Alles is zo ontworpen dat de tank met eenvoudige mankracht kan worden opgezet. De tank is demontabel, maar kan ook permanent worden geïnstalleerd. De tanks zijn er in uiteenlopende omvang: van een inhoud van 12.000 liter tot wel 750.000 liter. De droogte in India vraagt om snelle oplossingen. De tanks van het Venrayse bedrijf zijn daarom al binnen een dag te installeren. De grootste tanks staan er in vijf dagen.

De Nederlands-Indiase Kamer van Koophandel (NICCT) is er voor ondernemers die meer willen weten over zakendoen met India. Toon Laurensse is hiervan al twaalf jaar. bestuurslid. De NICCT organiseert op dinsdag 21 juni in De Witte Hoeve in Venray twee rondetafelbijeenkomsten over zakendoen in India. Voor ondernemers die er reeds actief zijn en voor bedrijven die serieus overwegen zaken te gaan doen in India. Het is een ideale gelegenheid om kennis en ervaringen uit te wisselen. De bijeenkomsten worden georganiseerd in samenwerking met De Limburgse Export Sociëteit, de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM), Brabants-Zeeuwse Werkgeversvereniging (BZW) en Kamer van Koophandel Eindhoven. De rondetafel voor starters begint op 21 juni om 09.00 uur en de rondetafel voor gevorderden om 14.00 uur. Aanmelding kan via seminars@nicct.nl met vermelding van naam, telefoonnummer en bedrijfsnaam. Het programma (en meer informatie) is te vinden op www.nicct.nl/upcoming-events.