Chris en Dien Vollenberg-Versteegen.
Chris en Dien Vollenberg-Versteegen. Oude foto

Chris en Dien

Venray | Christiaan Hubert (Chris) Vollenberg werd op 16 augustus 1891 geboren in Veltum.

Hij trouwde op 26 april 1920 in Venray met Maria Lamberdina Huberta (Dien) Versteegen. Zij werd geboren op 15 april 1893, eveneens in Veltum. Het echtpaar kreeg geen kinderen. Chris en Dien hadden elkaar leren kennen op een bruiloft in Veltum, toen het nog de gewoonte was dat de bruiloftsgasten alle acht cafés in het toenmalige Veltum met zijn 37 huizen gingen bezoeken. Chris en Dien gingen in de boerderij naast de Veltumse kapel wonen.

Chris was aanvankelijk boer en vanaf 1927 inpakker en secretaris van de eierenbond. Tevens was hij gedurende 50 jaar koster van de Veltumse kapel. Dit laatste ambt leverde hem 25 gulden per jaar op. Daarvoor onderhield hij de kapel en de hof en luidde hij drie keer per dag de klokken. Naar schatting heeft hij de klokken 60.000 keer geluid. Na ruim 63 jaar huwelijk overleed Chris en acht jaar later overleed zijn echtgenote.

In 1968 presenteerde het gemeentebestuur van Venray een nieuw bestemmingsplan voor Veltum. Er moesten nieuwe straatnamen komen. De gemeenteraad besloot in dat jaar om een straat de Vollenbergstraat te noemen, vanwege het verdienstelijke werk dat de familie Vollenberg had gedaan voor het Veltumse kapelletje.

Foto: Gemeentearchief Venray Collectie Jan van der Putten. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto's, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas inzien.

Werkgroep RooyNet/Historisch Platform Venray.