Is de gemeente klaar voor opening azc in Blitterswijck?

Blitterswijck | De redactie van Peel en Maas kreeg de afgelopen weken vanuit Blitterswijck heel wat vragen en reacties van mensen die zich zorgen maken over de veiligheid in het dorp. Met name op en rondom vakantiepark Het Roekenbosch, waar binnenkort een asielzoekerscentrum wordt geopend, zouden regelmatig incidenten zijn. De gemeente Venray opent deze week een telefonisch loket waar mensen 24 uur per dag klachten of opvallende zaken kunnen melden die rondom Het Roekenbosch spelen.

Maar wordt de soep zo heet gegeten als hij wordt opgediend? En is de gemeente klaar voor de opening van het azc? De redactie van Peel en Maas legde de gemeente Venray hierover een aantal vragen voor.

  1. Wanneer wordt het azc geopend?

Het azc opent waarschijnlijk op 7 juni. In die week verwachten wij de eerste vluchtelingen. Het COA is nu bezig met de laatste voorbereidingen op het park.

  1. Komen de vluchtelingen fasegewijs?

De vluchtelingen komen in vier fases met telkens twee weken ertussen. Dit betekent dat er gedurende zes weken een evenredig deel van 450 vluchtelingen in Blitterswijck aan zal komen.

  1. Worden ze door de gemeente Venray hartelijk welkom geheten? Met cadeautjes?

Natuurlijk heet de gemeente Venray deze nieuwe inwoners welkom. Het COA verzorgt de daadwerkelijke opvang en begeleiding. En er zijn vrijwilligers die graag iets willen betekenen in de vorm van activiteiten of goederen.

  1. Gaat het om gezinnen?

De verhouding tussen gezinnen en alleenstaanden is gemiddeld op een azc 40-60%. Meestal zijn ongeveer 10 tot 15% van de bewoners leerplichtige kinderen. De opzet van een vakantiepark leent zich goed voor gezinnen. In overleg met het COA streven we naar de komst van zoveel mogelijk gezinnen naar Blitterswijck. Het precieze aantal gezinnen is op dit moment nog niet bekend. Het COA weet dit pas enkele dagen van tevoren.

  1. Komt er extra politie?

De politie heeft extra aandacht voor Blitterswijck. In het veiligheidsplan is geregeld dat de burgemeester regelmatig overleg heeft met de politie en de officier van justitie over de veiligheidssituatie op en rondom het azc. Werkafspraken en politie-inzet zijn vast onderdeel van dit overleg. Als er incidenten zijn, kan de politie opschalen. Daarnaast worden straatcoaches ingezet die (vooral 's avonds) gaan surveilleren in Blitterswijck en rond het azc. Het COA start met vijf beveiligers die 's avonds en 's nachts aanwezig zijn op het azc. Dit wordt na enige tijd geëvalueerd en besproken in het omwonendenoverleg.

  1. Wat gebeurt er als een asielzoeker zich misdraagt in het dorp?

Als er een strafbaar feit is gepleegd, dan komt de politie. Dit kan gevolgen hebben voor de asielprocedure. Het COA spreekt de betreffende bewoner ook altijd aan. Ook als er geen strafbaar feit is gepleegd, maar er sprake is van ongepast gedrag.

  1. Gaan de kinderen in Blitterswijck naar school?

Kinderen van het azc krijgen basisonderwijs in Blitterswijck, Meerlo en Swolgen. Afhankelijk van het aantal kinderen worden hiervoor drie à vier klassen ingericht. Dit worden aparte klassen met leerkrachten die hiervoor geschoold zijn en ervaring hebben met anderstalige kinderen. Deze kinderen komen dus niet in de reguliere klassen, maar zullen op het schoolplein wel in contact komen met de andere leerlingen van de school.

De oudere kinderen krijgen voortgezet onderwijs op de nieuwe Internationale Schakelklas in Hegelsom. Door 12 tot 18 maanden voornamelijk te focussen op taal, kunnen ze daarna beter en sneller instromen in het reguliere voortgezet onderwijs. Daarnaast is er ook aandacht voor de sociale en emotionele begeleiding van deze jongeren.

  1. Worden de asielzoekers in huisjes gevestigd?

De vluchtelingen worden inderdaad in de vakantiehuisjes gevestigd. Zij doen hun eigen boodschappen, bereiden hun eigen eten en houden hun eigen leefruimte schoon. De containers die een tijd op de parkeerplaats hebben gestaan, worden gebruikt voor algemene ruimtes en personeel van het COA.

  1. Hoeveel jaar blijft het azc in Blitterswijck?

Wij hebben met het COA afgesproken dat het azc in principe vier jaar blijft. Daarbij is er een optie tot verlenging van maximaal één jaar.

  1. In Blitterswijck gonst het van de geruchten. Zitten er ex-tbs'ers of ex-gedetineerden op het park?

Dat zou kunnen, net zoals deze elders in de gemeente c.q. Nederland kunnen wonen. Als de rechter heeft bepaald dat iemand na een resocialisatieproces terug de samenleving in mag, en/of die persoon heeft zijn straf uitgezeten, is hij vrij om te verblijven waar hij wil.

  1. Zijn er mensen geplaatst die worden begeleid door de reclassering?

De drie reclasseringsorganisaties in Nederland hebben géén cliënten op Het Roekenbosch. Dat geldt ook voor De Rooyse Wissel.

  1. Er zouden in Blitterswijck kogelgaten zijn gevonden, lege hulzen en zelfs menselijke botten, ook zouden mensen geweerschoten hebben gehoord.

Al deze meldingen zijn onderzocht. Er zijn géén lege hulzen gevonden. Van het gat in de ruit heeft de politie niet vast kunnen stellen dat het van een projectiel afkomstig is, bovendien zat het gat er al maanden. Uit onderzoek van de politie is ook niet gebleken dat de knallen die vorige week gehoord zijn, geweerschoten zijn geweest. De botten die zijn gevonden, bleken van een dier te zijn. De politie doet altijd onderzoek als daar aanleiding voor is. De melder krijgt dan ook terugkoppeling van zijn melding als dat in het kader van een eventueel opsporingsonderzoek mogelijk is.

  1. Is de veiligheid van de inwoners tijdens een van de laatste incidenten in gevaar geweest?

Over welke incidenten gaat het? De rit met de gestolen auto bracht gevaar met zich mee. Over de andere zaken is het moeilijk te zeggen, omdat onduidelijk is wat er zich heeft afgespeeld.

  1. Om hoeveel incidenten in het laatste half jaar gaat het?

Het laatste half jaar heeft de politie 93 meldingen in heel Blitterswijck geregistreerd. Denk daarbij bijvoorbeeld aan burenruzies, bedreiging, autodiefstal en geluidshinder. Maar in dat aantal van 93, zitten bijvoorbeeld ook meldingen van een verloren paspoort, of een melding die onderzocht werd en later loos alarm bleek te zijn. Daarom geeft een overzicht van politiemeldingen vaak een vertekend beeld als je wilt weten hoeveel incidenten er zijn geweest. Het aantal meldingen in Blitterswijck is niet afwijkend van een gemiddelde plaats van deze omvang in Nederland.

  1. Is er een toename in het aantal meldingen van incidenten?

Volgens de politie is het algemene veiligheidsbeeld van Blitterswijck redelijk stabiel ten opzichte van de afgelopen jaren. De focus op veiligheid van de bewoners in Blitterswijck is de laatste tijd wel toegenomen, door de komst van de vluchtelingen en de media-aandacht. Daardoor is men sneller bereid om een melding te doen.

  1. Gaat de gemeente handhaven op Het Roekenbosch?

De gemeente kan handhavend optreden als mensen zich niet aan de wettelijke regels houden, bijvoorbeeld een bestemmingsplan. Maar handhaven kan niet zomaar. Ook de gemeente moet zorgvuldig onderzoeken voordat ze kan optreden. Daarmee zijn we nu bezig.

We hebben intensief contact met de politie en met de directie van Roekenbosch en met hen afspraken gemaakt. De directie van Roekenbosch ziet strikt toe op de naleving van de parkregels en de politie op mogelijke strafbare feiten.

De situatie in en om Het Roekenbosch heeft onze volledige aandacht. Samen met politie en de directie en bestuur van Het Roekenbosch spannen wij ons in voor een veilige en leefbare omgeving.