Versterk wijk Brukske

Venray | Hoe kunnen we samen Brukske nog mooier en leuker maken? Dat is het thema van de bijeenkomst Versterk onze wijk Brukske op vrijdag 3 juni in wijkcentrum Brukske in Venray.

De bijeenkomst is een initiatief van Brug in de wijk en het Wijkteam Brukske om actieve groepen in de wijk met elkaar kennis te laten maken en te verbinden. "Er gebeurt ontzettend veel onze wijk, maar lang niet alle activiteiten zijn bekend bij de bewoners. Daarom hebben wij als wijkteam en Brug in de wijk het idee opgepakt om een bijeenkomst te organiseren voor alle actieve groepen en clubs in de wijk", aldus Lydi Goedee van Brug in de wijk. Tijdens deze bijeenkomst kunnen de groepen zich voorstellen en meer vertellen over hun activiteiten. Door middel van een korte pitch van twee minuten presenteren zij zich aan elkaar én de bewoners van Brukske. Voor de bijeenkomst hebben zich ruim twintig groepen en organisaties aangemeld. Maar vooral ook bewoners van Brukske zijn op 3 juni van harte welkom om kennis te maken met de activiteiten in de wijk. Aanvang is om 19.00 uur.


Wensboom voor deelnemers afasiecentrum

Venray| "Ik wens dat ik in september mijn vijfenveertig jarig huwelijk mag vieren." Dit is een van de wensen die genoemd zijn door deelnemers van het Afasiecentrum Noord-Limburg.

De deelnemers was gevraagd om een wens op te schrijven die op donderdag 23 juni in een boom in het Julianapark in Venlo opgehangen worden. De Afasieboom is daar tien jaar geleden geplant ter gelegenheid van het 12,5-jarig bestaan van het Afasiecentrum. De Afasieboom is een Koelreuteria paniculata, een Chinese vernisboom. Dit is een langzaam groeiende boom. En dat is precies wat past bij de deelnemers aan het Afasiecentrum. Wanneer mensen na de revalidatie van een herseninfarct of hersenbloeding in het Afasiecentrum komen, zetten zij ook kleine stappen vooruit, door veel oefenen en door te praten met elkaar. Op 23 juni is het jaarlijkse uitstapje van het Afasiecentrum, dit jaar in het Limburgs Museum in Venlo. Om 12.15 uur worden de wensen in de boom gehangen. Het Afasiecentrum Noord-Limburg heeft een locatie in Venray en in Venlo.


Bijeenkomst in kapel Melderslo

Melderslo | Op zondag 12 juni vindt een bijzondere bijeenkomst plaats in de kapel op het terrein van museum De Locht in Melderslo.

De kapel, naar Romaans model, is vorig jaar gereed gekomen en gebouwd op basis van historische gegevens. Daarna is de kapel voorzien van allerhande attributen, met name van een groot aantal heiligenbeelden, en een groot gedeelte van het interieur uit de voormalige Kapel Onze Lieve Vrouw van Fátima uit Heijerhoeve.

En nu is de kapel dus voorzien van gebrandschilderde ramen. Glasatelier Flos uit Steyl heeft de negen ramen vakkundig gerestaureerd. De (oud)bewoners van het buurtschap Heierhoeve komen bijeen in de kapel. Het is een kleine reünie en het is een officiële bevestiging van de overdracht van de inventaris van de voormalige kapel van Heierhoeve naar de kapel van De Locht. Het koor dat vroeger zong in de kapel van Heierhoeve gaat enkele liederen zingen. De ramen komen uit de St. Ludgeruskerk in Waltrop in Duits-land. Deze kerk is gebouwd in 1964 naar een ontwerp van de architect Hugo Kückelhaus. In 2010 is de kerk weer afgebroken. De kerk was voorzien van gebrandschilderde ramen, ontworpen door Manfred Espeter. Sinds 2010 zijn de ramen ondergebracht bij Stiftung Forschungsstelle Glasmalerei des 20 Jh. in Mönchengladbach. Deze stichting heeft een enorme voorraad ramen opgeslagen van kerken, die in de afgelopen decennia zijn gesloopt.

Dr. Jansen-Winkeln van deze stichting heeft de negen ramen uitgekozen, omdat ze heel mooi aansluiten bij de sfeer van de Romaanse kapel. De Locht krijgt de ramen in langdurige bruikleen.


Rozenfestival Lottum zoekt rozentatoeages

Lottum | Stichting Rozendorp Lottum is voor het Rozenfestival op zoek naar tatoeages met rozen.

Mensen die een tatoeage van een roos hebben en deze professioneel willen laten fotograferen, kunnen zich melden bij de stichting. Foto's van de mooiste tatoeages worden tentoongesteld in een indrukwekkend object op het festivalterrein.

De foto's van de tatoeages worden natuurlijk helemaal aangekleed met prachtig bloemsierkunst. Daarvoor wordt door het Rozenfestival samengewerkt met de bekende freelance arrangeur Johan Huisman uit Balk.

Mensen die zich willen aanmelden kunnen tot 30 juni een foto van de tatoeage e-mailen naar info@rozendorp.nl. Uit de inzendingen worden de vijf mooiste tatoeages geselecteerd.

Het Rozenfestival 2016 wordt gehouden van 12 tot en met 15 augustus in het centrum van Lottum. Tijdens het festival is het centrum van Lottum aangekleed met miljoenen rozen die verwerkt zijn in prachtige objecten, tuinen en mozaïeken.

Het festival in Lottum trok in 2014 ruim 50.000 bezoekers. Kaarten voor het Rozenfestival zijn te koop via de website www.rozendorp.nl.