Boeren uit vijf sectoren lieten dinsdag het getal 1.026.649 euro zien.
Boeren uit vijf sectoren lieten dinsdag het getal 1.026.649 euro zien. Foto: Big Challenge

Fietsen tegen kanker

Alpe d'Huez | Op donderdag 2 juni fietsen veel deelnemers uit de regio Venray en Horst de berg Alpe d'Huez? in Frankrijk op, onder wie 240 deelnemers uit de groep BIG Challenge. BIG Challenge is een groep agrarische ondernemers die al meerdere jaren deelneemt aan dit evenement om op een sportieve manier zoveel mogelijk geld op te halen voor KWF Kankerbestrijding.

Nederlandse boeren gunnen zichzelf maar zelden een weekje vrij. Deze week laten ze de zorg voor hun dieren voor één week over aan een ander. Donderdag (vandaag) beklimmen ze met 242 afgevaardigden uit onder andere de varkens-, pluimvee-, kalver- en melkveehouderij, op één dag, maar liefst zes maal de Alpe d'Huez.

Ze zijn daarmee al jaren één van de grootste deelnemersgroepen aan Alpe d'HuZes. Deelnemende boeren uit vijf sectoren lieten samen het getal 1.026.649 euro zien dat ze samen bijeen hebben gebracht voor onderzoek tegen kanker. Donderdag groeit dit bedrag nog uit. Elke beklimming levert namelijk ook nog het nodige op. Bij een indrukwekkende en emotionele bijeenkomst vandaag kwamen fietsers, supporters en vrijwilligers op de top van de Franse berg Alpe d'Huez samen om hun dierbaren te gedenken. Nederlandse boeren, laten deze week voor één keer de zorg voor hun dieren over aan een ander.

Een grote groep boeren trainde naast hun drukke bestaan als boer, keihard om aanstaande donderdag op één dag, zo vaak mogelijk de Alpe d'Huez fietsend of lopend te beklimmen. Ze willen daarmee laten zien dat niet alleen de gezondheid en het welzijn van hun dieren hen aan het hart gaat, maar dat ze samen mee willen helpen om een einde te maken aan kanker. Het is de achtste keer dat boeren, dierenartsen, leveranciers en andere betrokkenen onder de noemer 'BIG Challenge' aan Alpe d' HuZes deelnemen. Maar de actie brengt nog veel meer, aldus één van de deelnemers: "Ik had dit voor geen goud willen missen. Allemaal samen strijden tegen die rotziekte en tegelijkertijd vol trots aan de maatschappij laten zien waar wij als veehouderij toe in staat zijn. Dat geeft echt een enorme kick. Dat zou iedere veehouder zelf een keer mee moeten maken." BIG Challenge is gestart in 2009 door oprichter Herman Houweling. In de afgelopen jaren haalden boeren bijna 7.000.000 euro op voor onderzoek tegen kanker. Deze bedragen zijn 100 procent gedoneerd aan het Alpe d'HuZes/KWF-Fonds. Meer informatie over Big Challenge staat op de website www.bigchallenge.eu en meer informatie over Alpe d'HuZes op de website www.opgevenisgeenoptie.nl.


Open Coffee

Venray | De zevende editie van de Regionale Open Coffee wordt op dinsdag 21 juni van 8.30 tot 12.30 uur gehouden in pannenkoekenhuis De Perdstal aan de Kempweg 164 in Venray.

De Regionale Open Coffee is een groots opgezette netwerkbijeenkomst die als doel heeft het bevorderen van regionale netwerkcontacten en het verenigen van ondernemers uit de regio. De organisatoren van Gave Dingen Doen Noord-Limburg en Venray in Dialoog slaan dit keer de handen ineen voor de invulling van het programma. Aanmelden kan via info@opencoffeemet.nl.