Mees Janssen (links) en Rowan van der Broeck kijken al uit naar het galafeest.
Mees Janssen (links) en Rowan van der Broeck kijken al uit naar het galafeest. Foto: Henk Lammen

Gala Raayland gaat door

Venray | Aan een lange en gekoesterde traditie leek een einde te komen: het galafeest van het Raayland College in Venray. Dankzij de inspanningen van een tiental eindexamenleerlingen gaat het evenement toch door. Op vrijdag 10 juni nemen alle leerlingen die hun diploma in the pocket hebben op gepaste wijze afscheid van hun periode op de middelbare school. Met een diner, galastoet en afsluitende feestavond. "We gaan er een spetterend feest van maken."

Door Henk Lammen

Vier, vijf of zes jaar heb je geploeterd om het begeerde diploma in ontvangst te mogen nemen. Een schoolperiode die traditiegetrouw al jaren wordt afgesloten met een galafeest dat vervolgens niet doorgaat. "Nee, dat mocht absoluut niet gebeuren", zegt Rowan van der Broeck uit Oirlo.

Met een tiental eindexamenleerlingen pakte hij de handschoen op om zelf het evenement te organiseren. "Vorig jaar vond het feest plaats in de foyer van de schouwburg. Achteraf gezien niet de beste keuze, want veel jongeren gingen al heel snel naar andere horecagelegenheden, zoals Hulsman, om hun feestje met alcohol te vieren." Het hoge woord is eruit. Het Raayland College wenste geen verantwoordelijkheid te nemen voor eventuele excessen als gevolg van drankgebruik (-misbruik) en besloot dat de afsluiting alcoholvrij zou zijn. Wat een feestje zou moeten worden om nooit te vergeten eindigde in een flop.

In overleg met de directie van het Raayland College kwam het organiserende groepje leerlingen nu tot een compromis. "Het diner en de galastoet vallen onder de verantwoording van de school, het aansluitende feest onder een stichting die we speciaal voor het gala hebben opgericht. Een concept waar ze ook de komende jaren nog gebruik van kunnen maken", aldus de gymnasium 6-leerling.

Van der Broeck benadrukt meteen dat het afsluitende feest geen ordinaire zuippartij wordt. "We gaan werken met een bandjessysteem en alleen aan 18-jarigen en ouder wordt alcohol geschonken. Er lopen beveiligers rond die er op toezien dat er geen excessen plaatsvinden, dat er verantwoord met alcohol wordt omgegaan. Dat leerlingen zich bijvoorbeeld niet in coma zuipen. Dat is het laatste wat we willen."

Het programma begint om 18.00 uur met een afscheidsdiner. Vervolgens vertrekt om 20.00 uur vanaf sporthal De Wetteling een lange stoet in galakleding prachtig uitgedoste leerlingen richting Evenementenhal Venray. Uiteraard in de meest ludieke en mooiste voertuigen. Van de prachtigste bolides, een tractor, vrachtwagen, scooter tot eenvoudig een fiets. De galastoet trekt ieder jaar weer duizenden kijkers langs de route en is op voorhand een succes. "Dat wordt echt genieten", kijkt Rowan van der Broeck al vooruit.

Om 22.00 uur barst een eindexamenfeest los in Evenementenhal Venray. Met lokale en (inter)nationale dj's zoals onder anderen La Fuente, Onderkoffer, Madticks, Funklow en Joey Lake wordt het een spektakel van jewelste. "We zijn er enorm trots op dat we deze dj's naar Venray hebben weten te halen", zegt Rowan, die als dj het slotakkoord van het galafeest voor zijn rekening neemt. Een avondje uit dat de eindexamenleerlingen zich nog lang zullen heugen. "Een onvergetelijke avond in galasfeer", zegt Van der Broeck tot slot enthousiast.