Klimmen Tegen MS. Menno (helemaal rechts) en naast hem zijn vrouw May.
Klimmen Tegen MS. Menno (helemaal rechts) en naast hem zijn vrouw May. Foto: Julia Bruno

"We halen er alles uit"

Venray | Het wordt voor Menno en May Rood uit Venray de laatste keer. Nog een keer nemen ze op zaterdag 11 juni deel aan de actie Klimmen tegen MS. Nog een keer de strijd aangaan met de kale, onvoorspelbare reus in de Franse Provence, de Mont Ventoux. Met als doel zoveel mogelijk geld in te zamelen voor het nationaal MS fonds. "We gaan er nog een keer uithalen wat er in zit."

Door Henk Lammen

Meer dan tien jaar geleden kreeg May Rood de onheilstijding van de artsen. Ze leed aan de progressieve vorm van de spierziekte multiple sclerose (MS). Enkele jaren geleden kwam ze met haar man Menno in contact met het fenomeen Klimmen Tegen MS (KTMS). In 2014 namen ze voor de eerste keer deel. De confrontatie met de Mont Ventoux. Menno wil de strijd nu drie keer aan gaan, zijn vrouw May gaat proberen om de bergreus een keer wandelend te bedwingen. Of haar dat gaat lukken weet ze niet. "Ik heb nog nooit een dergelijke afstand gelopen en al helemaal niet hellend en dalend. En zeker niet met MS. Ik heb wel een zekerheid, ik heb het ook nog nooit geprobeerd. Niet geschoten is hoe dan ook altijd mis."

Het Venrayse echtpaar zet zich op allerlei fronten in voor kleine en grote doelen. Vanaf 2013 mogen ze zich ook de trotse bezitters noemen van de gouden CliniClownneus. Ook één van de doelen waar ze zich actief voor inzetten. Door de ziekte zijn er ook in het leven van Menno en May dingen veranderd. Daarom moeten ze keuzes maken. Wat is wel haalbaar, wat niet. Menno: "Letterlijk en figuurlijk, mentaal, fysiek, financieel en qua tijd. We hebben beiden een fulltime baan en zijn er ons van bewust dat iedere dag maar een keer ingezet kan worden. En niet meer terugkomt. Vanuit die gedachte halen we eruit wat erin zit. Geloven in kleine dingen. We proberen alles uit ons leven te halen, hoe klein ook. Zover dat binnen ons vermogen ligt."

De kijk op MS en behandelmethoden is de laatste jaren veranderd. "Na jaren gedacht te hebben dat rust en kalmpjes aan doen het beste was voor mensen met MS, is nu juist gebleken dat in beweging zijn en blijven en doen wat nog wel kan, in ieder geval goed doet", zegt May. Ze probeert zelf op alle mogelijke manieren ook actief te blijven, al is het niet altijd even gemakkelijk. "Veel mensen met MS gaan nu naar de fysiotherapeut. Je mag drie keer raden wat ze daar doen. Juist ja, bewegen. Bewegen geneest helaas niet, maar het houdt lichaam en geest in ieder geval in shape."

Vandaar ook de keuze om nog een keer te Klimmen Tegen MS. May en Menno Rood hebben zich deze keer aangesloten bij het team WastePoint. Ze weten maar al te goed waarom ze nog een keer de klus gaan klaren. Anderhalve week voor het evenement stijgt de spanning. De laatste weekenden stonden en staan nog steeds in het teken van trainen en actie voeren. In het centrum van Venray hangen actieposters die de aandacht vestigen op hun missie. May: "We hopen dat de mensen ook echt in actie komen. Wij doen in ieder geval wat we kunnen en zijn dankbaar met elke support op welke manier dan ook. Klimmen tegen MS wordt volledig gerund door vrijwilligers en is inmiddels een zelfstandige stichting geworden. Er blijft niets aan de strijkstok hangen. Met dank aan alle vrijwilligers die zich voor de stichting inzetten."

May en Menno Rood zijn zich ervan bewust dat er, helaas, veel vreselijke ziektes zijn in de wereld die aandacht en inzet verdienen. "Helaas ook de grillige en gemene ziekte MS. Of zoals Loesje zegt 'chronisch ziek vraagt om chronisch optimisme'." Iedere steun is dan ook welkom. In welke vorm dan ook. In de afgelopen weken hielden ze verschillende acties om hun bijdrage te leveren. "Het gaat erom dat iemand iets doet en zijn of haar steentje wil bijdragen. Het is nooit aan wie dan ook om een waardeoordeel te geven over wat hij of zij doet. Wat voor de één een beetje is, kan voor de ander van enorme waarde zijn. We hebben in het verleden met acties de meest warme dingen mogen ontvangen, van onschatbare waarde. Als iemand doet wat hij kan, dat telt. Dan gaat het gelukkig niet om de hoeveelheid euro's. Alle kleine beetjes baten, hoe dan ook!"