Na dertien jaar stopt Debbie Wismans in het eerste team van SVOC'01.
Na dertien jaar stopt Debbie Wismans in het eerste team van SVOC'01. Foto: Henk Lammen

"Hele mooie momenten"

SVOC'01-De Horst 10-10 (5-6). Doelpunten SVOC'01: Maartje Janssen en Astrid Classens (beiden 3x), Debbie Wismans (2x), Elien Nabben en Marloes Cox.

Oirlo | De korfbalsters van SVOC'01 eindigen ondanks een 10-10 (5-6) gelijkspel in de thuiswedstrijd tegen De Horst op de laatste plaats in de hoofdklasse B. Speelster Debbie Wismans (29) nam na dertien jaar afscheid. Met pijn in het hart, maar met een goed gevoel stopt ze met prestatiesport. "Ik heb alles meegemaakt, van een bekerfinale, kampioenschappen en degradaties tot Sportploeg van het Jaar in Venray. Daar kijk ik met plezier op terug."

Door Henk Lammen

SVOC'01-De Horst was niet het gedroomde affiche voor een afscheidswedstrijd. SVOC'01 was enkele weken geleden al gedegradeerd en kon vrijuit spelen. Dat deed de ploeg van Edwin Griesheimer dan ook in een duel dat pas enkele minuten voor tijd enige glans kreeg toen Wismans haar verwachte publiekswissel kreeg. De thuisploeg keek het hele duel tegen een achterstand van een of twee doelpunten aan, maar door een prachtig afstandsschot van Maartje Janssen in de allerlaatste minuut sleepten de tricolores nog een gelijkspel uit het vuur. Debbie Wismans bleef een afscheid met een nederlaag bespaard. Tot haar eigen opluchting: "Het gelijkspel was verdiend. We hebben vandaag prima gespeeld en tot het einde geknokt voor een goed resultaat." De wissel vlak voor tijd was symbolisch. Yvonne Classens, die eerder dit seizoen vanwege haar zwangerschap stopte, kwam Wismans vervangen. Daarmee nam ook de laatste speelster van een gouden generatie afscheid. In maart kondigde ze aan dat ze ging stoppen. Een weloverwogen besluit. "Ik heb heel lang getwijfeld, maar uiteindelijk toch de knoop doorgehakt. Ik heb het toch nog redelijk lang volgehouden", lacht ze. Op haar zestiende maakte Debbie Wismans haar debuut. Ze maakte met onder anderen Ellen Geerets en Joan Willemssen prachtige jaren mee. "We werden twee jaar op rij kampioen en promoveerden van de tweede klasse naar de overgangsklasse." Jarenlang hikte SVOC'01 tegen promotie naar de hoofdklasse aan. Het was telkens net niet. Vorig seizoen was eentje om in te lijsten met kampioenschappen in de zaal en op het veld. Voor Wismans absoluut het hoogtepunt in dertien jaar tijd. "Ik heb vele mooie momenten meegemaakt, ook minder mooie, maar vorig seizoen was absoluut het mooiste jaar. Eindelijk, na heel veel jaren net niet, uiteindelijk toch hoofdklasser. Ik ben blij dit nog meegemaakt te hebben. Daarom kan ik nu alles ook met een gerust hart afsluiten. SVOC'01 heeft genoeg talenten om weer aan iets moois te gaan bouwen." Afscheid nemen met twee degradaties (veld en zaal, red.) doet pijn. Toch weet ze ook dit te relativeren. "We wisten vooraf dat we het door de versterkte degradatieregeling heel moeilijk gingen krijgen. Maar we kunnen niemand iets verwijten. We hebben iedere wedstrijd alles gegeven, helaas was het niet genoeg." Ze zegt de korfbalsport niet helemaal vaarwel en gaat in het vierde team van SVOC'01 spelen. Met vriendinnen en speelsters met wie ze in het eerste elftal speelde, zoals Yvonne Classens, Rianne Smits, Loes Kateman, Klaartje Philipsen en Loes Hellegers. Een kampioensteam? "Ja, een goed stel", lacht Wismans opnieuw. "Maar het gaat om het plezier. We doen alleen mee aan de veldcompetitie en trainen niet."