Louka van Lier speelt Assepoester in Lang en Gelukkig.
Louka van Lier speelt Assepoester in Lang en Gelukkig. Foto: Bjorn van der Meijs

Lang en Gelukkig

Venray | De dansafdeling van Kunstencentrum Jerusalem sluit het seizoen op zaterdag 18 juni af met de voorstelling Lang en Gelukkig in schouwburg De Maaspoort in Venlo. Louka van Lier (15) uit Venray neemt de hoofdrol voor haar rekening in het wereldberoemde sprookje Assepoester dat bewerkt is tot een betoverende dansvoorstelling.

Door Henk Lammen

Ze was blij, verrast, trots ook dat ze de rol van Assepoester kreeg toebedeeld. "Ontzettend leuk, ja. En een hele grote uitdaging", zegt de talentvolle danseres van het Venrayse kunstencentrum. Dansen is Louka van Lier met de paplepel ingegoten. Van kleins af aan. Als 4-jarige ging ze op klassiek ballet. Dat doet ze nog steeds in combinatie met modern. Ze maakt deel uit van de talentvolle groep Danza, elf meiden in de leeftijd van 14 tot en met 18 jaar.

Het leven van de gymnasium 4-leerlinge aan het Raayland College staat dan ook vooral in het teken van dansen. Haar ogen stralen op de vraag waarom dansen haar lust en leven is. "Dansen is het liefste wat ik doe. Ik dans drie avonden per week, een keer met Danza en twee keer klassiek. In deze weken voor de voorstelling repeteren we bijna iedere avond. Dan geniet ik echt. Als ik dans kan ik al mijn emoties kwijt. Even alles vergeten. Ik word er gewoon vrolijk van en kan er mijn gevoel in kwijt. We hebben ook een enorm leuke groep met goede docenten. Er wordt gelachen, maar ook hard gewerkt om een mooie voorstelling te verzorgen. Om als danseres beter te worden. Voor de mensen die komen wordt het in ieder geval echt genieten."

Mogen schitteren in de afsluitende voorstelling van het dansseizoen, in de rol van Assepoester. Een romantisch verhaal over het meisje dat door haar gemene stiefmoeder wordt uitgebuit, maar uiteindelijk trouwt met een echte prins. Van klassiek ballet tot moderne dans en van urban dance tot show jazz dance. Van klein tot groot en van beginnend tot gevorderd niveau. Alle dansers zorgen voor een betoverende voorstelling vol vrolijke muziek en vooral veel dans. Louka van Lier is bescheiden, maar wel uitgesproken over de voorstelling. "Een mooi sprookje, een enorme uitdaging ook voor alle dansers. Dat ik dan ook nog de hoofdrol mag spelen, is helemaal geweldig. Dan mag ik met veel dansen meedoen. Met mijn eigen groep, maar ook solo en met anderen. Een beetje spannend is het wel. Maar we bereiden ons goed voor, dus dat komt wel goed. We hebben er in ieder geval heel veel zin in."

Uitvalsbasis voor de voorstelling is dit jaar schouwburg De Maaspoort in Venlo. "Een fantastische locatie, een prachtige schouwburg. Helaas konden we vanwege de verbouwing van Schouwburg Venray niet hier terecht. Maar ik ben ervan overtuigd dat het ook in Venlo een groot feest wordt", aldus dansdocente Myrna van Rens.

De voorstelling Lang en Gelukkig begint om 19.00 uur. Kaarten (15 euro per persoon) zijn nog te koop via de website van de Venlose schouwburg:
www.maaspoort.nl