Holthees-middenvelder Stef Janssen (links) wint het kopduel van zijn tegenstander.
Holthees-middenvelder Stef Janssen (links) wint het kopduel van zijn tegenstander. Foto: Henk Willemssen

Holthees: promotie ver weg

Holthees-Stiphout Vooruit 1-4 (0-2).

Doelpunten: 23. Sebastiaan Smits 0-1; 45. Max Tersteeg 0-2; 61. Max Tersteeg 0-3; 73. Michiel Santegoeds 1-3; 84. Max Tersteeg 1-4. Scheidsrechter: De Graaf (Leunen). Toeschouwers: 150. Gele kaart: Ron Philipsen (Holthees) en Rob van de Vorst (Stiphout Vooruit).

Holthees: Van den Heuvel; Evers (60. Loenen), Jansen, Philipsen en Pingen; Kay Wijenberg, Ruud Janssen, Stef Janssen en Ken Wijenberg (82. Baltussen); Van Es (46. Stiphout) en Santegoeds.

Door Henk Willemssen

HOLTHEES | Promotie naar de vierde klasse is voor Holthees heel ver weg na de 1-4 thuisnederlaag tegen Stiphout Vooruit in de eerste ronde van de nacompetitie. De Helmondse vierdeklasser was zondag te sterk voor de Holthesers die vorig seizoen nog in de zesde klasse uitkwamen.

Na drie mislukte pogingen mocht Holthees als nummer vier in 5G weer eens deelnemen aan het toetje van het voetbalseizoen. De Holthese club wist vooraf dat promotie een heel lastig karwei zou worden. Stiphout Vooruit is een grote vereniging van 750 leden. Zeven keer zo groot als Holthees.

Toch nam trainer Hans Winkelhag de nacompetitie heel serieus. Hij zag Stiphout Vooruit onlangs twee keer aan het werk tegen SIOL. "Het is een goed voetballende ploeg. Maar we zijn zeker niet kansloos", meende hij. Op de vraag of Holthees wel hogerop wil, reageerde Winkelhag stellig. "Natuurlijk willen we promoveren. Wij gaan ervoor."

Topschutter Robin Arts was afwezig vanwege vakantie. In zijn plaats speelde Michiel Santegoeds die samen met Ser van Es het aanvalsduo vormde. Het viermansmiddenveld werd gevormd door twee families. De broers Ruud en Stef Janssen en de broers Kay en Ken Wijenberg.

Vanaf de aftrap trokken de bezoekers het initiatief naar zich toe. Toch was na twintig minuten de eerste grote kans voor Holthees. Stef Janssen kon uithalen vanaf de rand van de zestien, maar de bal verdween vlak langs het doel.

Een paar minuten later kwamen de Helmonders wat gelukkig op voorsprong.

Een schot van Sebastiaan Smits werd onderweg van richting veranderd door Holthees-verdediger Ron Philipsen en de bal viel binnen in de hoek: 0-1. Doelman Peter van den Heuvel baalde na afloop nog van de openingstreffer. "Die bal had ik zeker gehad. Het schot kwam recht op me af. Maar toen Ron de bal even aanraakte was ik kansloos." Op slag van rust verdubbelde Stiphout Vooruit de voorsprong: 0-2.

Een kwartier na rust viel de 0-3 en was de strijd beslist. Toch wilde Holthees niet van opgeven weten. Peter van den Heuvel ranselde een afstandschot schitterend over de lat. Uit de hoekschop die volgde werd het weer gevaarlijk maar met een knappe reflex redde de 31-jarige doelman opnieuw.

In de 73e minuut konden de blauw-witten iets terugdoen. De ingevallen Wilco Stiphout vond op links Ken Wijenberg die een goede actie in huis had. De bal kwam bij Michiel Santegoeds die de 1-3 binnenschoot. De doelpuntenmaker had haast en hij pakte vlug de bal uit het net om 'm op de middenstip te deponeren.

Holthees kende even een opleving en Stiphout Vooruit kreeg het lastig. Toch zou de aansluitingstreffer niet meer vallen. De goed leidende arbiter De Graaf trok een kwartier voor tijd het eerste geel voor Ron Philipsen die te laat was met zijn sliding.

Na balverlies rond de middellijn kon voorstopper Ron Philipsen in de slotfase een diepe bal net niet onderscheppen. Max Tersteeg profiteerde en scoorde zijn derde doelpunt: 1-4.

Zondag is de return in Helmond. "Stiphout heeft verdiend gewonnen. Het wordt zondag moeilijk maar we geven zeker niet op", verzekerde doelman Peter van den Heuvel. "Ook al staan we met 4-1 achter. We blijven er absoluut voor gaan. Als we ons eigen spel kunnen spelen, dan hebben we nog kans."