Bijstand: op weg naar 1000

VENRAY | De gemeente Venray telde begin dit jaar 967 bijstandontvangers. In 2015 nam het aantal met 8 procent fors toe. De instroom zal voorlopig niet stoppen en binnenkort wordt de grens van duizend gepasseerd.

Door Henk Willemssen

In 2013 kwam het aantal bijstanduitkeringen voor het eerst boven de achthonderd en een jaar later werd de grens van negenhonderd bereikt. Vorig jaar kampte de gemeente met een uitkeringstekort van ruim 1,2 miljoen euro. Venray gaat opnieuw een beroep doen op het vangnet van het Rijk. Het hoge aantal uitkeringen betekent een flinke financiƫle strop. Van het tekort boven 5 procent vergoedt het Rijk slechts de helft.

Door de invoering van de Wet werk en zekerheid is het aantal WW-uitkeringen gestegen maar tegelijkertijd is het uitkeringsbedrag gedaald. Dat komt door de verkorting van de WW-duur. Daardoor komen mensen sneller in de bijstand terecht.

Daarnaast geven kortdurende dienstverbanden geen recht meer op WW. Dat is ook een oorzaak van het stijgende aantal bijstandontvangers. Een nieuwe en snelgroeiende groep vormen de statushouders. Dit zijn asielzoekers met een verblijfsvergunning die in de gemeente wonen. Ook zij doen vaak een beroep op de bijstand. Regionaal wordt gewerkt aan een aanpak met als doel zo veel mogelijk statushouders aan betaald werk te helpen.

Landelijk wordt rekening gehouden met van een forse stijging van het aantal bijstandontvangers in de komende vijf jaar. Venray verwacht in de komende twee jaar nog een stijging van 1,5 procent. Daarna zal de toename minder hard gaan. De opbloeiende economie en regionale maatregelen, zoals werkgeversservicepunt en de aanpak Baanwijs, moeten voor een omslag zorgen. Baanwijs is een afspraak tussen onderwijs en gemeenten over de aanpak van kwetsbare jongeren van het Praktijkonderwijs, voortgezet speciaal onderwijs of uitvallers van het Mbo.

Bij een aantrekkende economie vinden vooral jongeren weer snel een baan. De 27-plussers vormen verreweg de grootste groep. Door de snellere doorval van de WW naar de bijstand. Bovendien bouwen werknemers door de nieuwe Wet werk en zekerheid langzamer WW-rechten op. De gemeente heeft wel succes geboekt met de terugvordering van onterechte uitkeringen. Dit leverde in 2015 een voordeel op van 450.000 euro. De sociale recherche speurt vanaf begin 2015 actiever naar vermogensfraude.