Klein tekort meerjarenbegroting meevaller in voorjaarsnota

VENRAY | De meerjarenbegroting van de gemeente Venray laat een klein tekort zien. Het verlies loopt op van 678.000 euro in 2017 tot 1,2 miljoen euro in 2020. Wellicht dat de rode cijfers binnenkort alweer verdwenen zijn. Want de gemeente hoopt op extra geld van het Rijk.

Door Henk Willemssen

Plattelandsgemeenten, zoals Venray, vinden dat ze naar verhouding te weinig geld krijgen uit het gemeentefonds. De verdeling is scheef waardoor de grote steden te veel krijgen. Als minister Plasterk van Binnenlandse Zaken het Rijksgeld herverdeelt, dan zou de meerjarenbegroting vrijwel uit de problemen zijn. Wethouder Ike Busser (Samenwerking) rekent erop dat Venray dan 1 miljoen euro extra krijgt.

Ook zonder deze meevaller zal de gemeenteraad komend najaar een sluitende begroting vaststellen. Sinds de overheveling van zorgtaken naar de gemeente is de begroting flink gegroeid naar zo'n 150 miljoen euro. Door de grotere omvang zijn er ook veel meer schommelingen. Vooral de zorgbudgetten kennen grote uitschieters zowel naar boven als beneden.

In Venray is het al jaren vrijwel hetzelfde beeld. De voorjaarsnota laat tekorten zien die in het najaar zijn opgelost. Een jaar later blijkt uit de jaarrekening dat er toch weer een paar miljoen over is. Het blijkt een lastige klus om de gemeentefinanciƫn strak te plannen.

Een van de grootste uitgaven is de aanpak van gemeenschapshuizen voor 3,2 miljoen euro. De renovatie van de Bomenbuurt is volgens de eis van de gemeenteraad in de voorjaarsnota opgenomen. Voor 2,4 miljoen euro krijgt de wijk in Venray-zuid voor 2020 een grote opknapbeurt. Nog meer geld gaat de komende vier jaar naar wegenonderhoud: 4,2 miljoen euro. Daarbovenop komt nog 2,6 miljoen euro voor de aanpak van Via Venray (Deurneseweg) en 1,7 miljoen euro voor verkeersmaatregelen in Blitterswijck en Wanssum vanwege de uitvoering van het project Ooijen-Wanssum. De wijk Ien de nei Erf in Wanssum krijgt in 2017 een opknapbeurt voor 625.000 euro.

Voor veilige schoolfietsroutes wordt 1,1 miljoen euro uitgetrokken. Doordat basisscholen verdwijnen of fuseren moeten de scholieren uit kleinere dorpen langere fietsroutes afleggen. Niet alle wegen in het buitengebied zijn veilig genoeg voor deze kwetsbare groep verkeersdeelnemers.

De algemene reserve daalt de komende jaren van 20,4 naar 14,5 miljoen euro in 2020. Zo gaat er 2 miljoen euro spaargeld naar Ooijen-Wanssum. Toch blijft de spaarkas van Venray op peil omdat in dezelfde periode de risicoreserve van het Grondbedrijf groeit naar 6,4 miljoen euro. De kas van het Grondbedrijf is al een paar jaar leeg. In 2015 ging er 3,5 miljoen euro naar de nasleep van de Florioda, het verlieslijdende Greenport en Villa Flora. Omdat het Grondbedrijf dit niet kon betalen moest de algemene reserve met 3,7 miljoen bijspringen. Het weerstandvermogen, de verhouding tussen risico's en reserves, verbetert de komende jaren van de minimale norm van 1,0 in 2016 naar 1,75 in 2020. Dit komt vooral door winsten bij het Grondbedrijf.