Gerrit Linders aan het werk met leerlingen van het Raayland College.
Gerrit Linders aan het werk met leerlingen van het Raayland College. Foto: Henk Lammen

Werken in het Odapark

Venray | In het kader van hun maatschappelijke stage werken zeventien vmbo3-leerlingen van het Raayland College momenteel dertig uur in het Odapark in Venray. Samen met de onderhoudsploeg zorgen ze ervoor dat het mooiste stukje in het centrum van Venray er prachtig bij ligt. "We mogen absoluut niet klagen. Deze jongens zijn heel enthousiast, maar dat komt ook omdat ze er zelf voor gekozen hebben om hier te werken", zegt Gerrit Linders die deze week de jongeren begeleidt bij hun werkzaamheden in het park.

Door Henk Lammen

Gerrit Linders werkt al 25 jaar als vrijwilliger in het Odapark. Sinds enkele weken is hij gepensioneerd en kan hij zijn liefde voor de natuur blijven tonen in het Venrayse stadspark. Wekelijks vertoeft hij samen met andere leden van de onderhoudsploeg in het park om alles bij te houden. Hij geniet van het werken met de jeugd. "We laten ze toch ook een beetje proeven wat het park is, wat het betekent voor de Venraynaar. Daarnaast is alle hulp welkom. Want het vergt toch heel wat tijd en mankracht om het park bij te houden. Kunstwerken schoonmaken, dode bomen omzagen, planten en struiken aanplanten, illegale stort opruimen. Er is meer dan genoeg te doen. We zijn echt blij met deze jongens."

Mike, Nick, Michel, Kurtsah (allen 15) en Thomas (14) druppelen na drieën binnen in de ontvangstruimte van het Theehuis. Nog voor de eerste werkzaamheden zijn begonnen, leggen ze al uit wat hen te wachten staat. "Waarom we voor dit werk hebben gekozen?", herhaalt Kurtsah de vraag, "Het is enorm leuk om te doen. En we doen het samen als vrienden. Het Odapark is cultureel, het is goed om hier te helpen met het schoonmaken van het park." Dertig uur zijn ze in het kader van hun maatschappelijke stage actief in het Odapark. De werkzaamheden zijn divers en afwisselend. "We knippen onkruid, harken, schilderen paaltjes, maken de wandelroutes schoon. Werken met de bladblazer. We doen hier van alles. Het is toch prachtig om hier met goed weer buiten te werken."

Even later gaan ze samen met Gerrit Linders het bos in om aan de slag te gaan. Hun eerste opdracht is om een houten bak te vullen met speciaal papier gevuld met zaadjes. Op een soort van 'wensbrieven' staan verhaaltjes in het kader van een kunstproject. De bak wordt geplaatst in de binnentuin en binnen enkele weken zijn de zaadjes ontkiemd en de klaprozen in volle boei. "Weten jullie wat jullie nu gedaan hebben?", vraagt Linders. De vijf kijken elkaar en blijven een antwoord schuldig. "Een kunstwerk gemaakt", geeft hij vervolgens zelf het antwoord. "Kunst levert altijd iets op." "En wat kost dit dan?", komt vanuit de groep een wedervraag. "Wat de gek ervoor geeft", doceert Linders. "Iedereen heeft een mening over kunst. Dat is niet altijd in geld uit te drukken." Als twee van de vijf jongeren vervolgens op weg gaan om de paden schoon te maken, krijgen ze van Linders de laatste tip. De handschoenen kregen ze al voordat ze begonnen. Niet voor niets, zo blijkt. "Alles goed controleren. Het moet perfect zijn. En geen verdachte spullen aanraken. Het kan misschien een spuit zijn. Laat die maar liggen." Het antwoord uit de groep is gevat en met een glimlach. "Pistolen en machinegeweren laten liggen." En weg zijn ze………