De Venrayse topzwemmer Dion Dreesens (tweede van rechts) samen met zijn 'gouden' teammaten.
De Venrayse topzwemmer Dion Dreesens (tweede van rechts) samen met zijn 'gouden' teammaten. Foto: Simone Castrovillari

Dion Dreesens Europees kampioen!

Londen | De Nederlandse estafettezwemmers, met Venraynaar Dion Dreesens (23) als startzwemmer, hebben zaterdagavond in Londen voor het eerst in de geschiedenis goud veroverd op de 4x200 meter vrije slag bij de EK langebaan.

Door Ron Koenen

Dion Dreesens, Sebastiaan Verschuren, Maarten Brzoskowski en Kyle Stolk noteerden een tijd van 7.07,82 en waren daarmee sneller dan België (7.08,28) en Italië (7.08,30). Het Oranje-team won in de Nederlandse recordtijd van 7.07,82.

Toch kende het toernooi niet alleen maar hoogtepunten voor de Venrayse topzwemmer. Dion Dreesens zwom zaterdagmorgen op de 4x200 meter estafette weliswaar de limiet voor de Olympische Spelen in Brazilië, de Venraynaar dook met 1.46,93 onder de olympische eis, maar zijn estafettetijd telt officieel niet als kwalificatietijd voor de Olympische Spelen. Dreesens, die eerder in de week zijn allerlaatste individuele poging voor een ticket voor Rio zag mislukken, is nu afhankelijk van het oordeel van de KNZB en NOC*NSF. Hij heeft in ieder geval geen mogelijkheid meer om zich individueel te plaatsen.

"Ik weet dat ik een 1.45 of 1.46 kan zwemmen. Ik laat het niet op het juiste moment zien, maar ik weet dat het in mij zit. Het is wel mooi dat ik het hier heb laten zien en ik kan ook wel een statement maken nu."

De hoop van Dreesens is nu gericht op de KNZB en NOC*NSF. Omdat hij als estafettezwemmer toch al naar Rio gaat, zou hij ook op de individuele 200 vrij kunnen worden ingeschreven. Zijn tijd in de estafette ziet hij als een bewijs waartoe hij in staat is. "Ik weet niet of dat genoeg is voor de KNZB en het NOC*NSF, daarover durf ik geen voorspelling te doen. Ik ben afhankelijk van hun beoordeling."

Dion Dreesens, die ruim twee jaar in de Verenigde Staten (Charlotte) traint en studeert, is er veel aangelegen zijn opwachting te maken op de Olympische Spelen.

Vier jaar geleden mocht hij, als 19-jarig talent, op voorspraak van de toenmalige technisch directeur Jacco Verhaeren mee naar Londen. Nu wil de 1.94 meter lange zwemmer het op eigen kracht doen. Voor de estafetteploeg 4x200 vrij is hij wel zeker van zijn plek.