De organisatie van 'Op je muil'.
De organisatie van 'Op je muil'.

'Op je muil' in Veltum

Venray | Vier studenten van het Raayland College, Jong Nederland Venray en wijkcentrum 't Schöpke in Venray houden in samenwerking met buurtsportcoach Yvonne Willems van de gemeente Venray een Wipe Out op zaterdag 2 juli in en rondom het wijkcentrum 't Schöpke. "Het wordt een spektakel", zegt Silvia Hendrickx (17), een van de vier leerlingen. Samen met haar leeftijdgenoten Remo Broere, Sjanne Duijghuisen en Dennis Claessens hoopt ze dat de eerste editie met als titel 'Op je muil' een jaarlijks terugkerend evenement wordt.

Door Henk Lammen

Het idee voor de Wipe Out op het speelveld in Veltum vloeit voort uit het jongerendebat dat de gemeente Venray enige tijd geleden samen met de gemeente Venray organiseerde. "De winnende groep had het gave idee om een Wipe Out te organiseren. Samen met Jong Nederland, het wijkcentrum als locatie en de inzet van de vier studenten van het Raayland College levert dit voor iedereen een win-winsituatie op. Een mooi evenement voor jong en oud", legt buurtsportcoach Yvonne Willems van de gemeente Venray uit. Volgens Willems zijn er alleen maar winnaars. "In een gesprek met Jong Nederland kwam naar voren dat de vereniging op zoek was naar meer leden en nieuwe leiding. 't Schöpke gaf aan dat er te weinig jeugd naar het wijkcentrum komt. Terwijl dit bij uitstek een prima gelegenheid is voor jongeren om elkaar te ontmoeten en samen een drankje te doen. En de vier leerlingen van het Raayland College zijn ontzettend enthousiast om het evenement te organiseren."

Voor de vier havo 5 leerlingen wacht nog een hele klus om het evenement op de kaart te zetten. "Ja, we hebben het de afgelopen weken enorm druk gehad met onze examens. Gelukkig zijn die nu achter de rug", lacht Silvia Hendrickx. "Via flyers en social media als Facebook is het evenement al onder de aandacht gebracht van een groter publiek. Maar de komende weken zullen we ons uiterste best moeten doen om zoveel mogelijk aanmeldingen te krijgen. En vrijwilligers te werven, want we zullen genoeg mensen nodig hebben die op de dag zelf een handje helpen bij de spellen." In het verleden was Veltum al eens strijdtoneel van een zeskamp, voor Hendrickx en haar medeleerlingen was dit evenement geen optie. "Te saai", zegt ze stellig. "Een wipe out is extremer, spannender. Daarom deze keuze. Het is eigenlijk een nieuwe, meer uitdagende variant van een zeskamp."

De organisatie van het evenement heeft ervoor gekozen om de dag toegankelijk te maken voor jong en oud. Alle kinderen kunnen meedoen aan de spelenkermis. Spelenderwijs maken de kinderen kennis met Jong Nederland en vermaakt met spellen, schminken en kleine optredens. Willems: "Ze kunnen gezellig en sportief bezig zijn. Voor de kinderen is het zeker de moeite waard om te komen." Voor kinderen in de leeftijd van 11 tot en met 14 jaar staat een wipe out 'light' op het programma. Met uitdagende stormbanen, hindernissen en obstakels wordt een leuke actieve dag voor de deelnemers gecreëerd. Voor iedereen vanaf 14 jaar staat een Wipe Out XXL op het programma. Een parcours met obstakels en uitdagende hindernissen, waarbij het voor de deelnemers gaat om lef, handigheid en actie. De spectaculaire uitglijders zullen niet ontbreken. "Ja, met alle toeters en bellen", verzekert Hendrickx. 'En spectaculaire onderdelen als de Bouncing Ball en The Battle, waarin deelnemers tegen elkaar strijden. Het wordt absoluut een spektakel." De vier leerlingen van het Raayland College hopen dat het evenement jaarlijks terugkeert op de evenementenkalender in Veltum. ""Dat ligt er natuurlijk aan hoe deze eerste editie verloopt. Of het een succes wordt", besluit Hendrickx.

Deelname is mogelijk met een team bestaande uit mimimaal zes en maximaal tien personen. Families, vriendengroepen, verenigingen, iedereen kan meedoen. Vanwege het inschrijfgeld (7,50 euro per persoon) is niet meedoen, geen optie. Hendrickx: "Dit is inclusief een hapje en een drankje. En 's avonds een gezellige afsluiting met prijsuitreiking in 't Schöpke." Opgeven kan via http://www.venraybeweegt.nl/wipeout-veltum. Voor meer informatie of aanmelding als vrijwilliger stuur een email naar: wipeoutvenray@hotmail.com.