Afbeelding
Foto: ron koenen

Nieuwe roos bij Reintjes Bloemen

Veulen | Na vele jaren trouwe dienst heeft de roos Rooyke bij Reintjes Bloemen dan toch plaats moeten maken voor een vervanger.

Rooyke, die al sinds 1997 geteeld werd, kreeg z'n naam via Mia Boots uit Venray en werd daarna gedoopt door mevrouw Waals in de trouwzaal van het gemeentehuis. Deze roos voldoet niet meer aan de wensen van de huidige tijd, waarin een bloem met een dikke knop meer gewaardeerd wordt. Zo ontstond er een zoektocht langs de diverse rozenveredelaars in Nederland en Duitsland.

"Een zoektocht die toch wel enkele jaren in beslag genomen heeft, want een nieuw ras wil je op z'n minst een half jaar lang volgen voor je tot aanplant overgaat", zegt Twan Reintjes. "Rooyke werd geroemd om haar geweldige houdbaarheid en een nieuw soort mocht hier zeker niet voor onder doen. Een jaar geleden kwamen we onze nieuwe aanwinst tegen en hebben afgelopen winter besloten om deze aan te planten. Deze roos was echter zo nieuw dat deze nog nergens ter wereld geteeld werd en ook nog geen naam had. We werden door de veredelaar uitgedaagd om met een mooie passende naam te komen en hiervoor hebben wij een beroep gedaan op de creativiteit van onze klanten."

In de winkel konden zij een naam invullen, waarna hieruit een selectie is gemaakt en voorgelegd aan de veredelaar. Deze heeft hier een keuze uit gemaakt en de naam is geworden: Pure red. Deze naam werd verzonnen door Maria Philipsen uit Veulen en zij mocht dan ook de eerste bos van de nieuwe rozen in ontvangst nemen.

"De eerste weken zal deze roos nog beperkt leverbaar zijn, maar als het gewas zich voldoende ontwikkeld heeft is deze volop verkrijgbaar in onze winkel aan de Lorbaan in Veulen", aldus Twan Reintjes.