De Ysselsteynse middenvelder Boy Geerets is op weg naar het Venlose doel.
De Ysselsteynse middenvelder Boy Geerets is op weg naar het Venlose doel. Foto: Henk Lammen

Zege door kopbal Gijs Dinghs

Ysselsteyn-VVV'03 1-0 (0-0).

Doelpunt: 89. Gijs Dinghs 1-0. Scheidsrechter: Pennings (Geffen). Toeschouwers: 250. Gele kaart: Yori Kirshner (VVV'03).

Ysselsteyn: Swinkels; Willem Janssen, Gommers en Bouwman; Geerets, Martijn Janssen, Bouten (73. Jespers), Jeurissen en Versteegen; Dinghs en Teunissen.

Door Henk Willemssen

YSSELSTEYN | Topschutter Gijs Dinghs kopte vlak voor tijd de Ysselsteyners naar een 1-0 zege op VVV'03. De nacompetitiestrijd om promotie naar de derde klasse leek op sportpark De Vlies in 0-0 te eindigen. Uit een zuivere voorzet van Dennis Teunissen bezorgde Gijs Dinghs zijn ploeg op valreep de winst.

De 1-0 is een goede uitgangspositie voor de return van donderdag (vanavond) op de Herungerberg in Venlo. "Dan zal het een heel andere wedstrijd worden", verwacht trainer Ruud Jenneskens. "Ik vond dat zij zich aan ons aanpasten. Wij hebben heel volwassen gespeeld en gewacht op de momenten die zouden komen." In de competitie scoorden zowel VVV'03 (66 treffers) als Ysselsteyn (78 doelpunten) er lustig op los, maar een doelpuntenfestival bleef uit. Beide clubs eindigden als tweede in respectievelijk de vierde klasse E en F.

De Venlonaren moesten het stellen zonder hun Griekse topscorer Dimitris Touratzidis. Bij Ysselsteyn ontbrak Ronnie Bovee evenals de geblesseerde Teun Spreeuwenberg. Daardoor kreeg de 18-jarige A-junior Martijn Janssen een basisplaats. Hij speelde als verdedigende middenvelder – op de plek van Bovee – een verdienstelijke partij. Na een aftastend begin trokken de Ysselsteyners het initiatief naar zich toe. De thuisploeg was het meest dreigend maar telkens kon de ervaren goalie Maurice Janssens redding brengen. De schoten en kopballen misten het echte venijn. Sluitpost Mark Swinkels had het rustiger dan zijn Venlose collega. Toch was VVV'03 bij spaarzame uitvallen wel gevaarlijk. Na een halfuur knalde Rik Bottenberg een vrije trap vanaf dertig meter op de lat. Keeper Mark Swinkels maakte met zijn voeten een schuiver van Luke van Veggel onschadelijk en vlak voor rust trapte libero Wout Gommers de bal net voor de lijn weg.

In de stromende regen veranderde na rust het speelbeeld niet. Ysselsteyn bleef domineren maar de Venlonaren speelden goed georganiseerd. Aanvalsleider Dennis Teunissen werd zwaar bewaakt. "Vast op die twaalf! Kort op nummer twaalf!", riep VVV'03-trainer Harold Derix herhaaldelijk naar zijn spelers.

De thuisploeg bleef zoeken naar openingen. Stan Bouten gaf een steekbal op Paul Jeurissen die uithaalde. Keeper Janssens moest lossen maar een verdediger schoot te hulp. Na Venloos balverlies stuurde Martijn Janssen Dennis Teunissen op het doel af maar opnieuw redde de doelverdediger. Een kwartier voor tijd gaf linksback Ruud Bouwman een diepe bal op Dennis Teunissen die leek te scoren met een fraaie boogbal. Met een heel knappe reflex hield de Venlose sluitpost zijn doel schoon.

VVV'03 kwam er een keer gevaarlijk uit via Yusuf Güngor, maar Mark Swinkels reageerde attent ten koste van een corner. In de slotfase werd het ineens onrustig toen een Venlonaar geblesseerd in zijn eigen strafschopgebied lag. De arbiter liet doorspelen tot groot ongenoegen van de Venlose bank. Ysselsteyn hield het hoofd koel. Dennis Teunissen mocht op links aan de zijlijn aanleggen voor een vrije trap. De bal kwam terug via een tegenstander en Teunissen had alle tijd om voor te zetten. Bij de tweede paal toornde de koppende Gijs Dinghs boven iedereen uit: 1-0. "Ik zag de bal al komen. De voorzet was precies op maat", glunderde matchwinnaar Dinghs. "De hele wedstrijd kwam ik er niet zo aan te pas. Maar toen die ene kans kwam, moest ik 'm ook afmaken. Want afwerken is mijn kwaliteit."

Ruud Jenneskens toonde zich tevreden. "Zo scoren wij wel vaker. Dat is een sterk wapen. Ons eerste doel was controle houden. En in de hectische slotfase hebben we ons niet gek laten maken."