Bierkruien gilde Blitterswijck

Blitterswijck | Het jaarlijkse bierkruien vanaf de Arcense bierbrouwerij naar Blitterswijck vindt plaats op zaterdag 28 mei.

Tweeëntwintig gildebroeders- en zusters van St. Antonius Abt Gilde Blitterswijck zijn weer bereid om deze traditie in ere te houden. De bierkruiers, koning en overheid zijn om 10.00 uur te gast in de proeverij van Clevis in Arcen. Om 11.00 uur mogen de bierkruiers en koning Huub Cremers de opening verrichten bij de Hertog Jan Proeverij. Om 19.30 uur worden de bierkruiers bij de familie Pijpers in Blitterswijck afgehaald, waarna ze vertrekken naar schutsweide De Mars, waar de bierkruiers bier aanbieden aan het gilde.

Op zondag 29 mei wordt er gestreden om een nieuwe koning van van het St. Antonius Abt Gilde Blitterswijck. De dag begint om 6.45 uur met een ontbijt. Iedere gildebroeder- en zuster wordt huis afgehaald om naar de schutsweide te gaan. Om 9.00 uur is er een mis door gildepriester Huub van Horne.

Aansluitend wordt de officiële vendelgroet gebracht door de groep vendeliers. Om 13.00 uur begint het jeugdkoningsschieten en om 14.00 schieten de gildezusters op de vogel. Om 15.00 beginnen de gildebroeders, voorafgegaan door de kerkelijke overheid, gildepriester Huub van Horne, burgemeester Hans Gilissen en de
ereleden.

Als de vogel eraf wordt geschoten is, door het schot van geluk, wordt de nieuwe koning van het gilde geïnstalleerd tijdens een ceremonieel gebeuren. Daarna begeeft het gehele gilde zich naar het dorpsplein met de nieuwe koning en koningin en wordt het geheel ontbonden, waarna het feest in café de Zwart met de koning of koningspaar tot in de kleine uurtjes verdergaat.