Onderzoek fietsroutes

Venray | In Noord- en Midden-Limburg liggen 1400 kilometer fietsroutes. De routes worden bewegwijzerd middels het zogenaamde fietsknooppuntensysteem; een ingenieus systeem dat maakt dat fietsers eindeloos routes kunnen samenstellen.

Het routenetwerk wordt intensief gebruikt door inwoners van de regio maar ook door toeristen. Maar liefst 22% van de Nederlanders gaat tijdens een vakantie in Limburg van twee dagen of langer een keer uit fietsen en daarmee is fietsen een van de belangrijkste tijdsbestedingen.

De kwaliteit van het routenetwerk wordt bewaakt door Routebureau Noord- en Midden-Limburg en om precies in kaart te brengen of het netwerk voldoet aan de wensen van de fietser, wordt door dit bureau onderzoek gedaan hiernaar. In 2014 werd al eens een onderzoek uitgevoerd. Toen kreeg fietsen in Noord- en Midden-Limburg, via de fietsknooppunten, van 81% van de respondenten een rapportcijfer van 8 of hoger. De aandachtspunten waren toen het snoeien en maaien en de hoeveelheid rustpunten onderweg. Die punten zijn aangepakt en nu, twee jaar later, wil Routebureau Noord- en Midden-Limburg opnieuw toetsen hoe men over het fietsroutenetwerk denkt.

De enquête is te vinden op de website van het Routebureau: www.routebureaulimburg.nl. Het invullen neemt 10 minuten in beslag en respondenten maken kans op een VVV cadeaubon van 100 euro. Naar verwachting zijn eind juni de resultaten van de enquête beschikbaar. De resultaten moeten input geven voor het verder perfectioneren van het fietsknooppuntennetwerk.


Toeristische bedrijven tevreden over meivakantie

Venray | De toeristisch-recreatieve bedrijven in Noord-Limburg kijken met tevredenheid terug op de meivakantie. 83% van de bedrijven geeft aan dat zij een gelijk of een stijgend aantal gasten heeft mogen verwelkomen.

Meer gasten leidde ook tot meer omzet. Maar liefst 37% van de bedrijven heeft beter gedraaid dan in 2015 en 46% geeft aan een gelijke omzet behaald te hebben als in 2015. Als reden kan aangewezen worden dat het Hemelvaartsdag, Koningsdag en Bevrijdingsdag in de meivakantie vielen. Daarnaast was het grotendeels goed weer in die periode. Dit blijkt uit onderzoek dat Leisure Port uitvoerde. Sinds 2009 brengt deze stichting, samen met de 6 toeristische platforms, Noord-Limburg en Leudal actief onder de aandacht bij potentiele vakantiegangers, dagtoeristen en inwoners. Dat gebeurt onder de merknaam Liefde voor Limburg. Het onderzoek wordt jaarlijks gehouden onder de 440 ondernemers die lid zijn van een toeristisch-recreatief platform in Noord-Limburg. 25% Van de ondernemers werkten mee aan het onderzoek. Zij zijn actief in vier deelsectoren, te weten: grote en kleine verblijfsaccommodaties, dagrecreatie en winkelen.

Het meest positief zijn de bedrijven die een dagje uit aanbieden. 59% van die bedrijven geeft aan meer omzet te hebben gerealiseerd dan in de meivakantie van 2015. Opvallend is dat er meer Duitsers te gast waren dan andere jaren.

Bij de verblijfsaccommodaties geven met name de grotere bedrijven, met meer dan 25 slaapplekken, aan meer gasten te hebben ontvangen. Bij 50% van de bedrijven zijn méér boekingen binnengekomen dan vorig jaar.

Ook de horeca en winkels hebben, gemiddeld genomen, meer gasten mogen ontvangen dan in dezelfde periode in 2015. Opvallend hier is dat 44% van de winkeliers aangeeft dat er meer Belgen waren dan vorig jaar.

De toename van Belgische en Duitse gasten is een beeld dat te matchen is met de cijfers van de campagne Liefde voor Limburg. In de eerste maanden van dit jaar werd de stijging in bezoekersaantallen op de website voornamelijk gerealiseerd door een groei in Duitse en Belgische bezoekers.

Ilse Lenders, directeur van Leisure Port, is blij met de resultaten. "Dat 12% van de respondenten aangeeft dat de omzetstijging te danken is aan de toenemende bekendheid van Noord-Limburg, onder andere dankzij Liefde voor Limburg, is een mooie bevestiging van onze marketingcommunicatie-inspanningen. Samen met 440 ondernemers, verenigd in zes lokale platforms, zetten we ruim zeven jaar de schouders onder de gezamenlijke promotie van Noord-Limburg en dat begint vruchten af te werpen."


Ars Musica on tour

Venray | Vocaal Ensemble Ars Musica gaat on tour. Op zaterdagmiddag 4 juni 2016 trekt het koor de Venrayse wijken in. Op vier plaatsen verzorgt Ars Musica een optreden van ongeveer 20 minuten bij of in het in die wijk gelegen wijkcentrum.

Om 13.00 uur is het koor te zien en te beluisteren bij MFC 't Brükske. Om 14.00 uur bij 't Stekske aan de Kruidenlaan in Landweert.

Vervolgens trekt de groep zangers naar wijkcentrum D'n Hoender aan de St. Ursulastraat om daar rond 15.00 uur hun gezangen ten gehore te brengen. Om 16.00 uur wordt de wijktoer bij of in de Kemphaan aan het Kennedyplein afgesloten..

De wijktoer is ook de opmaat naar een uitdagend project van Ars Musica dat op 13 mei 2017 zijn apotheose beleeft in de Venrayse schouwburg. Daar zal het koor, met medewerking van kinderkoren, dansgroepen, slagwerkers, instrumentalisten en een popgroep het zang- en theaterspektakel Beestenboel
uitvoeren.

In dit project wil Ars Musica graag nog meer zangers en zangeressen bij het koor betrekken. Ars Musica nodigt belangstellenden daarom uit om in dit grote project mee te doen. Na de zomervakantie beginnen de (open) repetities.

Ook is het mogelijk om wat meer informatie over het project te krijgen. Kom dan op 4 juni kijken en luisteren in een van de wijken en trek daar een van de koorleden aan de jas. Voor meer informatie kan ook contact worden opgenomen via
info@arsmusicavenray.nl.