Afbeelding
Foto: ron koenen

Recyclebare werkkleding

Venray | Gebr. Janssen, met vestigingen in Beugen, Venray en Horst, is eerste afnemer recyclebare werkkleding in Nederland.

Installatiebedrijf Gebr. Janssen uit Beugen nam als eerste bedrijf in Nederland recyclebare werkkleding in gebruik van Saved by Design. Deze kleding, geleverd door Mipa Bedrijfskleding uit Sambeek, is duurzaam geproduceerd en ontworpen voor hergebruik. De vooruitstrevende bedrijven Gebr. Janssen uit Beugen en Mipa bedrijfskleding uit Sambeek lopen beide voorop als het gaat om maatschappelijk verantwoord ondernemen en fair trade.
Recyclebare bedrijfskleding was één van de speerpunten die Mipa wilde realiseren. Na overleg met vaste leverancier Tricorp is bekeken wat de mogelijkheden waren en of dit was te realiseren. Zo kwam men bij Saved by Design uit. Saved by Design is ontstaan door een samenwerking tussen werkkledingproducent Tricorp en het circulaire textielbedrijf Dutch Awearness. Daarbij is een deel van de Tricorp-collectie geschikt gemaakt als circulaire kleding. De werkkleding van Saved by Design heeft dezelfde eigenschappen die afnemers kennen van Tricorp-producten. Zo voldoet de kleding aan alle veiligheidsnormen. Het materiaal heeft als extra pluspunt dat het is ontworpen voor hergebruik. Hierdoor wordt CO2-uitstoot verminderd terwijl de maatschappelijk verantwoord geproduceerde kleding keer op keer een volgend leven krijgt zonder aan kwaliteit te verliezen. Na gebruik wordt de kleding door Dutch Awearness teruggenomen, verwerkt en gesmolten zodat er weer garens en herbruikbaar doek van wordt gemaakt.

Het productieproces is voor de gebruiker inzichtelijk via het Circular Content Management System (CCMS). Daarin is data over de kleding verzameld met betrekking tot materialen, energie, water, transport, arbeidsomstandigheden en de profielen van fabrikanten en toeleveranciers in de productieketen. Wie de QR-code op de kleding scant, ontdekt de geschiedenis en het materiaalgebruik van het product. Dat Gebr. Janssen de eerste afnemer is van de recyclebare kleding bij Mipa Bedrijfskleding, is geen toeval. Duurzaam werken zit bij beide bedrijven diep in de genen. Al vele jaren wordt daar op elke mogelijke manier aandacht aan besteed, tot grote tevredenheid van klanten van beide bedrijven. De eerste recyclebare kledingstukken die Gebr. Janssen in gebruik neemt, zijn werkjassen (parka's). Ook deze jassen zijn uitgerust met QR-codes die leiden naar informatie over de productie. Voor meer informatie: Mipa bedrijfskleding, Grotestraat 18 in Sambeek, telefoon 0485-520021, website www.mipabedrijfskleding.nl.

Foto: Dom Melkens.