'Centrum maakt veel los'

VENRAY | De bijeenkomsten over de centrumvisie van Venray hebben voor een impuls gezorgd. Dat constateert Rien Romijn van adviesbureau Seinpost. "Ondernemers en eigenaren zijn veel meer gaan nadenken over de toekomst", zei Romijn donderdag tijdens de bijeenkomst in het gemeentehuis. "De centrumvisie heeft veel losgemaakt. Makelaars merken dat de belangstelling weer toeneemt."

Door Henk Willemssen

De leegstand in het winkelcentrum moet een halt worden toegeroepen. Als de gemeenteraad na de zomervakantie de centrumvisie vaststelt, dan wordt het menens. Leegstaande panden kunnen hun 'winkelstatus' zomaar kwijtraken. Het ultieme doel is de hoofdwinkelstraten (Grotestraat en Schoolstraat) weer vol te krijgen. Winkels die nu nog in aanloopstraten zitten, kunnen de leegstaande gebouwen invullen. "Maar het liefst zien we dat nieuwe winkels van buiten Venray zich hier vestigen", zei Romijn. Hij ziet een positieve beweging ontstaan en noemde boekhandel Van den Munckhof als voorbeeld. Die zit nu nog in een aanloopstraat, de Hofstraat. De winkel verhuist binnenkort naar de Schoolstraat in het kernwinkelgebied. Hoorwinkel Van Boxtel heeft die overstap al gemaakt. Van de Poststraat naar de hoek van de Grotestraat. "Het is slechts een verhuizing van honderd meter. Maar op de nieuwe plek krijgt de winkel veel meer aanloop."

De gemeente had in het verleden weinig in de pap te brokkelen. Marktpartijen bepaalden voornamelijk de invulling van het winkelcentrum. Met de centrumvisie krijgt de gemeente een stuur in handen. "Centrumgebieden veranderen snel. De concurrentie is sterk toegenomen. Je hebt winnaars en verliezers." Vooral middelgrote plaatsen als Venray hebben het lastig. Venray is geen werk- of studentenstad, het heeft geen recreatieve binnenstad en is ook niet toeristisch aantrekkelijk. "Met als gevolg verschraling van het aanbod en leegstand", concludeert Romijn.

Toch ziet hij wel degelijk kansen om de negatieve trend om te buigen. Zo zou een extra supermarkt welkom zijn. Romijn ziet ook meer aantrekkingskracht door het nieuwe museum, de verbouwing van de schouwburg en de mogelijke verhuizing van de bibliotheek naar het winkelcentrum. Modewinkels zijn niet meer de grootste trekkers. Horecazaken zijn sterk in opkomst. Niet zozeer cafés, maar vooral eetgelegenheden. Het begint 's ochtends al bij een ontbijt. Ook horeca-evenementen doen het goed.