Weer meevaller bij jaarrekening

VENRAY | Al voor het vierde jaar op rij kent de gemeente Venray een financiƫle meevaller bij het opmaken van de jaarrekening. Het boekjaar 2015 werd afgesloten met een niet verwacht overschot van 2,5 miljoen euro.

De overschotten ontstonden vooral bij de nieuwe zorgtaken en de Wmo. Net als de meeste andere gemeenten hield ook Venray geld over bij de zorgdecentralisaties. Per 1 januari 2015 zijn zorgtaken van het Rijk en de provincie overgeheveld naar de gemeenten. Die vreesden voor flinke tekorten omdat er tevens een flinke bezuiniging werd doorgevoerd. Venray dekte zich in door financiƫle buffers aan te leggen. Daaruit zouden de verliezen kunnen betaald. Het blijkt achteraf reuze mee te vallen. Want de buffer van 767.000 euro voor 2015 bleef onaangeroerd. Er zijn grote afwijkingen tussen de budgetten die de gemeente kreeg en de werkelijke uitgaven.

Het voordeel van 2,5 miljoen euro is geflatteerd omdat werkzaamheden - vooral op het gebied van de Wmo - vorig jaar niet geheel zijn uitgevoerd. Daardoor wordt 1,6 miljoen euro van niet bestede budgetten doorgeschoven naar dit jaar. Er blijft dan een positief jaarresultaat over van 982.000 euro.