Nog geen afscheid van kunstencentrum Jerusalem

VENRAY | De gemeente kan nog geen afscheid nemen van kunstencentrum Jerusalem. Uit juridisch advies blijkt dat de subsidie nog een jaar moet doorlopen. Bovendien staat opvolger Cultura Venray nog niet op poten. Er is er nog geen kwartiermaker aangesteld.

Door Henk Willemssen

De gemeenteraad had weinig te kiezen. "Er moet nog heel veel geregeld worden", zei Henk Bisschops (PvdA). "Het is niet meer dan logisch dat de medewerkers van het kunstencentrum deze taak oppakken. We moeten ze immers toch doorbetalen."

Er komt een afbouwplan waarin het kunstencentrum de taken overdraagt aan de nieuwe organisatie. De contracten van de ruim veertig medewerkers worden opgezegd, maar ze kunnen als zelfstandige aan de slag blijven. "Er moet een goede overgang komen voor de medewerkers", zei Anne Thielen (CDA). Ook Esther Hoppenreijs (D66) pleitte ervoor de zaken 'netjes af te handelen'. "Zonder juridische procedures."

De wachtgeldverplichtingen zijn een heet hangijzer. Het bedrag kan oplopen tot ruim 7 miljoen euro. Wethouder Lucien Peeters (CDA) gaat ervan uit dat de gemeente niet volledig aansprakelijk is. Hij houdt rekening met de helft: 3,5 miljoen euro. "Dat bedrag is gebaseerd op drijfzand", meende Jan Hendriks (SP). "De gemeente moet zich een maatschappelijk verantwoorde werkgever tonen. De medewerkers hebben recht op een volledige uitbetaling van hun arbeidsrechten." Dat vond ook Theo Francken (PP2). "Daar moeten we in onderling overleg uitkomen. Juridische procedures leveren alleen maar verliezers op." Henk Bisschops (PvdA) wees op het ingewonnen juridisch advies. "De gemeente moet wel degelijk zijn verplichtingen nakomen."

De raadsleden blikten terug op een rumoerige periode. "Het verdiende niet de schoonheidsprijs", zei Esther Hoppenreijs. Tino Zandbergen (inVENtief) hekelde de hoog opgelopen ruzie tussen Lucien Peeters en Jerusalem-voorzitter Twan Jansen. "Hoe is het mogelijk dat de ruzie zo geëscaleerd is. Ze gingen rollebollend over straat. Nota bene een wethouder tegen een oud-wethouder die het kunstencentrum in zijn portefeuille had. Dit moet niet kunnen."

Het is nog onzeker hoe het komende cursusjaar gaat verlopen. De opzet was afscheid te nemen van kunstencentrum Jerusalem. Cultura Venray zou per 1 augustus het stokje overnemen. Door vertraging, onduidelijkheid en doorlopende subsidieverplichtingen wordt het opnieuw een overgangsjaar. Volgens Bisschops kunnen beide organisaties samen optrekken. "Het kunstencentrum vult Cultura Venray aan, dat zich komend jaar kan bewijzen." Zandbergen vond dat het kunstencentrum de opvolger niet voor de voeten mag lopen. Ingeborg de Barbanson (VVD) was optimistisch. "We moeten lef tonen en kunst en cultuur versterken in plaats van afbreken." Bernie van Lierop (Samenwerking): "Het kunstencentrum is belangrijk voor het slagen van Cultura Venray. Wij moeten het nu loslaten en vertrouwen geven."