Koen van den Berkmortel maakt zich op voor de marathon van New York.
Koen van den Berkmortel maakt zich op voor de marathon van New York. Foto: Lotte Kamphuis

Rennen voor goede doel

VENRAY| Vier keer per week trainen voor zijn grootste sportieve uitdaging ooit. Dat is waar Koen van den Berkmortel (32) uit Venray momenteel mee bezig is. De sportieveling uit Venray gaat op 6 november 2016 de marathon van New York lopen. Dit is de grootste marathon ter wereld, en de deelname kwam dan ook als een grote verassing.

Door Aron van Peer

De kans dat je na inschrijving ook daadwerkelijk mee kunt doen aan de marathon van New York, is slechts twaalf procent. En dus is het logisch dat Koen van den Berkmortel uit Venray eigenlijk niet rekende op een startplaats. "Ik had het totaal niet verwacht. Er zijn veel meer opgaves dan het maximale aantal deelnemers, dus ik heb gewoon geluk gehad."

Van den Berkmortel zocht zijn sportieve uitdaging eerder al in obstakel runs en halve marathons, maar een hele marathon is zijn grootste uitdaging tot nu toe. "Ik moet eerlijk zeggen dat 42 kilometer wel erg veel is, maar ik wilde gewoon een keer een hele marathon rennen." En als je dan toch een marathon wilt rennen, waarom dan niet gelijk de grootste ter wereld?

De eerste marathon zal dus extra uniek zijn, al is het nog maar wel de vraag of hij hem uit gaat lopen of niet. "Ik zit nu midden in mijn training en het is een beetje afwachten hoe mijn lichaam daarop gaat reageren. Het is dus nog lastig in te schatten, maar ik geloof wel dat ik het aankan."

Aan zijn voorbereiding zal het in ieder geval niet liggen, want de hardloper traint momenteel al vier keer per week. "Dat blijf ik ook doen in aanloop naar de marathon. Alleen ga ik het wel opbouwen in afstanden en intensiviteit. Ik heb een speciaal schema met verschillende tijden die ik op een bepaald moment moet halen."

De deelname is in eerste instantie een eenmalige uitdaging, en waarschijnlijk volgen er dus ook niet meer marathons. "Ik sluit het niet uit dat ik er meer ga lopen. Dat zal er aan liggen hoe het bevalt. Maar in principe is dit eenmalig." En juist omdat het eenmalig is, is het ook een mooie kans om een goed doel te koppelen aan de deelname. En dat gaat Van den Berkmortel dan ook zeker doen.

"Ik ga rennen voor de stichting 'A pin for your thoughts'. Een vriendin van mij heeft deze stichting opgezet om ivf-trajecten, het ongewenst geen kinderen kunnen krijgen, beter bespreekbaar te maken." Om dit goede doel echt te steunen, zijn sponsoren nog van harte welkom. "We willen misschien een site maken waarop mensen mijn eindtijd kunnen raden, maar daar zijn wel sponsors voor nodig."

Van den Berkmortel rent dus voor het goede doel, maar echt geslaagd is zijn deelname pas als hij de marathon ook daadwerkelijk uit weet te lopen.

"Het is een succes als ik hem in ieder geval uit ga lopen met een tijd waar ik tevreden mee kan zijn. Wat die tijd moet gaan worden? Geen idee. Als ik voor mezelf maar het gevoel heb dat ik er het maximale uit heb gehaald."

Meer informatie over de deelname is te vinden op de Facebookpagina 'Koen's marathon New York 2016'.