Start campagne voorrang

Venlo | "Wat doe jij bij zwaailicht en sirene?" Die vraag staat centraal in de campagne over voorrangsvoertuigen die op 10 mei van start is gegaan. Gouverneur Bovens gaf in Venlo het startsignaal.

De campagne geeft informatie over hoe weggebruikers veilig kunnen reageren als er een voertuig nadert met zwaailicht en sirene. De campagne Veilig reageren op Voorrangsvoertuigen is oorspronkelijk een initiatief van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Oost-Nederland en het Instituut Fysieke Veiligheid. De campagne geeft informatie aan weggebruikers over veilig reageren bij het naderen van voorrangsvoertuigen. De hoofdboodschap is om kalm te blijven en rustig te reageren. De campagne heeft een praktisch informerende insteek. Naast een informatiefolder zijn er bijvoorbeeld filmpjes waarin adviezen gegeven worden voor een aantal veel voorkomende situaties. De informatiefolder en filmpjes zijn te vinden op www.zwaailichtensirene.nl.

Uit onderzoek van het Instituut Fysieke Veiligheid blijkt dat weggebruikers vaak onverwacht en ook ongewenst reageren als zij merken dat er een voorrangsvoertuig nadert. Dat leidt regelmatig tot gevaarlijke situaties en ongelukken. Veel voorkomende voorbeelden van ongewenst gedrag zijn door rood licht rijden, snelheidsovertredingen, plotseling stoppen of uitwijken en op de vluchtstrook rijden. Uit een enquête onder weggebruikers bleek dat de meerderheid denkt te weten hoe te reageren, maar bij doorvragen blijkt hun kennis ernstig tekort te schieten. Daarmee geconfronteerd, gaf maar liefst negentig procent van de ondervraagden aan behoefte te hebben aan meer informatie. Een voorrangsvoertuig is een motorvoertuig van politie, brandweer, diensten voor spoedeisende medische hulpverlening en door de minister aangewezen hulpverleningsdiensten, dat blauw zwaai-, flits- of knipperlicht en een tweetonige hoorn voert om kenbaar te maken dat het een dringende taak vervult.


Modelstockcars in actie op EK

Ysselsteyn | SRP de Peeldrivers houdt op vrijdag 20, zaterdag 21 en zondag 22 mei voor het eerst op het nieuwe outdoorcircuit het Europees kampioenschap 2016. Dit evenement vindt plaats op Raceway Venray aan de Peelweg 47 in Ysselsteyn.

Dit modelstockcarcircuit ligt in grote circuit van Raceway Venray. Voor dit evenement hebben zich reeds zo'n 60 rijders ingeschreven. De rijders komen voornamelijk uit Nederland, België en Engeland. Diverse toprijders uit de regio, onder wie Leon Kunzler (Venray), Gijs Verkoyen (Wanssum) en Jeroen Janssen (Sevenum), behoren tot de favorieten voor deze Europese titel.

De rijders uit Engeland hebben jarenlang de toon gezet bij internationale wedstrijden, maar de laatste jaren zijn het steeds meer de Nederlanders die zich bij de top voegen. Zij gaan ook dit jaar weer alles in de strijd gooien om de Engels mannen te verslaan. De toprijders zijn onder meer Europees kampioen 2015 Maikel Rutten uit Pannerden (Nederland) en de wereldkampioen 2015 Mark Whittaker (Engeland).

Maar ook de kersverse indoorkampioen in De Mèrthal in Horst 2016 Johan van Zoggel uit Nistelrode (Nederland) verschijnt op Raceway Venray aan de start. Er wordt ook een junior finale gereden voor rijders onder de 16 jaar. In deze juniorfinale is regiorijder en Nederlands kampioen junior 2015 en Indoor junior kampioen 2016 Sven Versteegen (Melderslo) van de partij. Versteegen is lid van de Peeldrivers en gaat alles in het werk stellen om de juniortitel binnen de organiserende vereniging te houden.

Voor de deelnemers zich aan elkaar kunnen gaan meten op zondag 22 mei, krijgen ze de gelegenheid om hun bolides optimaal af te stellen op vrijdag 20 en zaterdag 21 mei tijdens de vrije trainingen. De modelstockcars, nagebouwd op schaal 1:8 van de grote stockcars die ook rijden op Raceways Venray, worden meestal zelf gebouwd en kunnen op de outdoorbaan in Ysselsteyn snelheden behalen van 80 à 90 km/uur.

Vrijdag 20 mei kan er getraind worden van 12.00 tot 17.00 uur. Zaterdag 21 mei beginnen de trainingen om 10.00 uur die tot 17.00 uur duren. Zondag 22 mei beginnen de voorrondes om 10.00 uur. In deze voorrondes rijden de deelnemers allemaal drie heats, waarvan de beste twee meetellen voor een plaats in de kwartfinales. Hierna zijn om 14.00 uur de beste 24 rijders voor de kwartfinales bekend. Om 14.30 uur barst het spektakel echt los als de beste 24 rijders van deze dag gaan strijden om een plaats in de halve finale. De grote finale wordt rond 16.30 uur verreden. Hierin strijden de zes beste rijders van dit weekend. De entree is gratis.

Voor meer informatie: www.peeldrivers.nl.


Thuisconcert Rangel Silaev

Venray | Pianovirtuoos Rangel Silaev (16) uit Venray geeft op zondag 5 juni om 13.00 het volgende internationaal thuisconcert in zijn serie thuisconcerten Make my dream.

Gasten zijn onder anderen tenor Remko Harms, de Poolse coloratuursopraan Anita Rynkiewicz en Russische mezzosopraan Elena Bazhenova. Teksten van de Russische liederen worden in het Nederlands door Oxana Kas kort voorgelezen (in een gedichtenvorm). Remko Harms zingt al vanaf twaalfjarige leeftijd tijdens grote klassieke concerten. Met LA The Voices treedt hij op tijdens de Dinner Shows van Joop van den Ende's Stage Entertainment. Daarnaast treedt hij op tijdens de dinnershow Brooklyn Night van Frank Wentink. Inmiddels heeft hij twintig jaar ervaring als musicalacteur en zanger. Elena Bazhenova is afgestudeerd aan de Russische prominente Gnessin Staatsacademie voor Muziek. Zij heeft jarenlang met het ensemble Russian Song, onder leiding van de bekende musicus Nadezhda Babkina, over de hele wereld opgetreden. Anita van der Velden-Rynkiewicz is afgestudeerd aan de Poolse Music Academy Lodz. Zij was een solovocaliste bij het Groot Militair Orkest in Polen, soliste van Operette Lodz. Het concert vindt plaats in Dr. Kortmannweg 21 in Venray. Meer informatie via www.rangel.nl.