Anja en Martien proosten alvast op het 15-jarig jubileum.
Anja en Martien proosten alvast op het 15-jarig jubileum. Foto: Henk Lammen

"Je krijgt veel terug"

Merselo | Minicamping De Linde in Merselo viert dit jaar het 15-jarig jubileum. Op zaterdag 4 juni is er van 12.00 tot 18.00 uur een open dag. 's Avonds is er vanaf 20.00 uur een feestavond met de muzikale medewerking van de band Trade Mark. Martien en Anja Versteegen hadden vijftien jaar geleden nooit kunnen bevroeden dat hun sprong in het diepe toen nu een passie is. "We krijgen er zoveel voor terug. Dit is echt dankbaar om te doen."

Door Henk Lammen

De plannen om twee kippenschuren vijftien jaar geleden om te toveren tot twee appartementen ging niet door. Daarvoor in de plaats kwam er op het terrein aan de Haag in Merselo, bij de ouderlijke woning van Martien Versteegen, een minicamping. Samen met zijn vrouw Anja het startpunt voor een echte uitdaging in hun leven. "We hadden nog nooit gekampeerd. Laat staan een caravan van binnen gezien", lacht Anja als het begin van hun avontuur ter sprake komt. Via Vekabo (een overkoepelende organisatie van plattelandsaccommodaties in Nederland) kregen ze een lijst met aangesloten leden. "We zijn op verschillende adressen gaan kijken hoe we het wilden aanpakken. Het beviel ons goed wat we zagen en waren meteen enthousiast." Minicamping De Linde begon in 2001 met vijftien standplaatsen, een oude bouwkeet werd gekocht en omgetoverd tot een sanitair gebouw. Zes jaar later werd dit gebouw vervangen door een nieuw sanitair onderkomen.

In 2008 kreeg het ondernemerspaar een eerste beloning voor hun inspanningen. "We werden uitgeroepen tot beste Vekabocamping in Nederland. Een onderscheiding waar we nu nog steeds heel trots op zijn." Die erkenning was niet alleen een papieren tijger, ook zakelijk legde de onderscheiding geen windeieren. "Het aantal boekingen kreeg een enorme boost. Vanaf die tijd kwam ook alles in een stroomversnelling. De minicamping werd uitgebreid tot 25 plaatsen, er kwam een fietsenstalling en een speelunit voor kinderen en vorig jaar nog hebben we de entree verfraaid. En onze nieuwste aanwinst, een Pipowagen, in gebruik genomen."

In de periode 1 april tot 1 oktober, als de minicamping open is, is het hard aanpoten voor Anja en Martien. Zeker omdat beiden ook nog parttime werkzaam zijn bij De Zorggroep. "Met goed plannen en de hulp van onze drie kinderen komen we een heel eind. In die tijd staat ons privéleven en sociale leven wel op een laag pitje." De andere kant van de medaille, ze krijgen er wel enorm veel voor terug. Anja: "We genieten van het buitenleven en leggen contacten met en leren nieuwe mensen kennen. Het geeft iedere keer opnieuw een goed gevoel als mensen tevreden zijn en weer terugkomen." Over hun geheim van een goedlopende minicamping hoeven ze niet lang na te denken. Ze antwoorden bijna in koor. "Netheid en een persoonlijk tintje", is de mannelijke helft van het echtpaar net iets eerder. "Alles moet altijd schoon en netjes zijn. Daar hebben onze gasten recht op." Zijn vrouw vult aan: "Als een gast jarig is krijgt hij een cadeautje en ook met vader- en moederdag doen we iets extra's. En bij het vertrek krijgen ook de kinderen een presentje. Kleine dingetjes die wel enorm op prijs worden gesteld. We krijgen er veel voor terug. Af en toe een grote bos bloemen, maar vooral de aandacht van de gasten. Je bouwt echt een band op." Dat ze in de zomermaanden niet op vakantie kunnen gaan, nemen ze op de koop toe. Martien: "Als de gasten hier zitten, hebben wij ook vakantie. We hebben hier alles wat we willen hebben."

Tijdens de open dag op 4 juni zijn er tal van activiteiten, presentaties en stands op het campingterrein. Zo zijn er bijdragen van Raokeliezer Merselo, Molen NooitGedacht, Nika Actief, Stichting Loobeek, Fietsvierdaagse Venray, Peelkudde Schaapsdrift, Venray Bloeit, Anita's Pluktuin en Vekabo Nederland. De kinderen kunnen daarnaast groentetuintjes maken en zich uitleven op een springkussen. "Iedereen is welkom. Het is echt een dagje uit voor het hele gezin. We bieden zelfs een arrangement aan met overnachting en ontbijt. Voor de mensen die het later willen maken en niet meer naar huis kunnen of willen", lacht Anja tot slot.