Betaald parkeren verdeeld gemeenteraad in twee kampen

VENRAY | Na twee jaar soebatten is dinsdagavond de beslissing gevallen. De gemeenteraad koos met een nipte meerderheid (14 voor, 13 tegen) voor betaald parkeren achter slagbomen plus de invoering van de blauwe schijf. De blauwe zone bestrijkt het gebied het dichtst bij het winkelcentrum. Hier kunnen automobilisten twee uur gratis parkeren.

Door Henk Willemssen

Op de andere parkeerplaatsen en op de openbare weg wordt het parkeren zonder beperking gratis. De startdatum is vermoedelijk 1 augustus.

De raad had dinsdag de keuze uit vijf varianten. Drie ervan vielen direct af. De opties die tijdens de twee parkeerproeven waren getest, zijn niet goed bevallen. En niemand wilde terug naar de herinvoering van het oude systeem van betaald parkeren. Dus bleven er twee over. De blauwe zone en goedkoop betaald parkeren met klantvriendelijke kortingsacties.

Het CDA trapte af en fractieleider Toon Loonen koos van de blauwe zone. "Dat heeft een groot draagvlak bij bewoners, bezoekers en ondernemers", zei hij. Daarna kwamen PvdA, Samenwerking, PP2, VVD en SP achtereenvolgens aan het woord. Deze vijf fracties gingen voor de andere variant. Het venijn zat in de staart. Nog twee partijen waren niet aan bod geweest. Tot veler verassing steunde inVENtief het CDA bij de keuze voor de blauwe schijf. Daarna waren alle ogen gericht op D66. Deze partij zou het verschil maken.

Fractieleider Daan Janssen sprak eveneens zijn voorkeur uit voor de blauwe zone. De twee kampen stonden lijnrecht tegenover elkaar. Het grote twistpunt was de betaalbaarheid. Want de optie met de blauwe schijf kost de gemeente jaarlijks 1,4 miljoen euro. Terwijl de andere variant slechts vier ton kost. Voor het verschil van 1 miljoen euro is nog geen dekking gevonden in de begroting.

Joep Gielens (SP) probeerde D66 op andere gedachten te brengen. De SP wilde weten hoe het tekort van 1 miljoen euro wordt gedicht. Daan Janssen reageerde dat er niet extra bezuinigd hoeft te worden. "We kunnen ook dingen laten. Door investeringen niet uit te voeren", verklaarde de D66'er die een schorsing aanvroeg.

Na een kwartiertje werd de vergadering hervat, maar de standpunten waren niet veranderd. Samenwerking kreeg het aan de stok met het CDA. Toon Loonen haalde in de vorige vergadering fel uit naar Samenwerking vanwege de aanpak van de Bomenbuurt. Hiervoor was geen geld in de begroting opgenomen. "Onverantwoord, ongelooflijk en onzorgvuldig", zo herhaalde fractieleider Martin Leenders de woorden van Loonen. Leenders kaatste nu de bal terug.

Toon Loonen kon niet precies aangeven hoe het tekort van 1 miljoen euro wordt gedicht. Hij zei wel dat er flink geld valt te besparen op de parkeerkosten. "We willen in elk geval geen ozb-verhoging. De begroting bedraagt 150 miljoen euro. Daarbinnen moeten we het zien op te lossen." Ook Tino Zandbergen (inVENtief) wist het niet. "We vinden wel een oplossing voor de financiƫn. Waar een wil is, is een weg."