Van de Vorle overleden

VENRAY | Oud-politicus Joost van de Vorle is vorige week op 85-jarige leeftijd overleden. De Venraynaar was bijna een kwart eeuw een markant gemeenteraadslid. De voormalige PvdA'er boekte grote successen met de door hem opgerichte fractie Van de Vorle.

Door Henk Willemssen

Joost van de Vorle raakte door het vakbondswerk in de mijnen betrokken bij de politiek. Hij werd al snel lid van de PvdA. De Venrayse afdeling werd vijftig jaar geleden opgericht door Louis Rutten en Louis Timmermans. Als beloning voor zijn inzet kreeg 'Joost van de folder' in 1982 een verkiesbare plaats op de PvdA-lijst. Als nummer drie kwam hij met lijsttrekker Henk Willems en Bert Kersten in de gemeenteraad. Van de Vorle voelde zich als 'man van het volk' al snel niet meer thuis bij de academici van de PvdA.

Begin 1984 splitste hij zich af en richtte fractie Van de Vorle op. Bij de verkiezingen van 1986 vergaarde de lokale fractie twee zetels. Joost van de Vorle vormde in die jaren een hecht duo met zijn compagnon Gerrit Lemmens, eveneens een oud-PvdA'er. Ze leerden elkaar kennen bij de werkgroep Woonlasten. De tweemansfractie kwam in de raad op voor de 'gewone burgers'. Van de Vorle en Lemmens namen geen blad voor de mond en ze kwamen geregeld in aanvaring met de andere partijen.

De fractie groeide en in 1994 verdubbelde het aantal zetels naar vier. Toch bleef het een typische oppositiepartij. Van de Vorle wilde van dat stempel af en vond het de hoogste tijd om mee te regeren. Die kans kwam in 2002 toen de fractie zijn grootste verkiezingssucces boekte en vijf zetels vergaarde. Het stak Van de Vorle dat zijn partij nooit de kans kreeg om aan te schuiven in de coalitie. Ditmaal voelde hij zich sterker dan ooit. Met ex-CDA'er Frits Ruyten als wethouder mocht Van de Vorle aanschuiven in het college met CDA en PvdA. Het werd geen succes. Joost van de Vorle was al snel niet meer tevreden over Ruyten.

Het leidde tot tweespalt omdat de rest van de fractie de eigen wethouder bleef steunen. Een breuk was onvermijdelijk. Van de Vorle werd weer een eenmansfractie en de andere vier raadsleden richtten Lokaal Aktief op. In 2006 kwam een einde aan de politieke loopbaan van Van de Vorle. Door de ruzie binnen de partij, de verbroken vriendschap met Gerrit Lemmens en zijn verslechterde gezondheid eindigde zijn afscheid in mineur. Na 22 jaar werd de partij opgeheven.