Dave Ewalts, de initiatiefnemer van de trimbaan:
Dave Ewalts, de initiatiefnemer van de trimbaan: "Sporten in de natuur is weer helemaal in" Foto: Henk Lammen

Nieuwe trimbaan in Venray

Venray | In natuurgebied Vlakwater in Venray werd zaterdag op feestelijke wijze een nieuwe trimbaan geopend door gedeputeerde Hans Teunissen van de provincie Limburg en initiatiefnemer Dave Ewalts.

Door Henk Lammen

Dave Ewalts stapte twee jaar geleden naar de gemeente Venray om na Wanssum ook in Venray een trimbaan te realiseren. De keuze voor natuurgebied Vlakwater lag voor de 40-jarige personal trainer uit Merselo voor de hand. "Waar anders?", benadrukt hij de keuze. "Het is de plek waar sport, recreatie, natuur, cultuur en educatie elkaar ontmoeten door de aanwezigheid van het Odapark, bouledrome, 't Speelvlak, de stormbaan en nu dan ook een echte trimbaan. Met de komst van pannenkoekenhuis De Perdstal maakt dit het plaatje compleet. Dit is een prachtige locatie voor het hele gezin om sportief te ontspannen."

Ewalts benadrukt dat sporten in de buitenlucht steeds meer aan aantrekkingskracht wint. "In de jaren 70 en 80 zag je in ieder bos wel een trimbaan liggen. Die waren in die jaren enorm populair. Later zag je dat mensen steeds meer sport- en fitnesscentra gingen bezoeken. Die trend is er nog steeds, want individueel sporten blijft voor velen een uitstekende manier om actief bezig te zijn. Op dit moment zie je weer een kentering en is buiten sporten weer helemaal terug. Terug naar de natuur met een bootcamp en obstakelrun, maar ook andere trainingsprogramma's in een natuurlijke omgeving. Het is ook een prima aanvulling op een hardloopprogramma of als voorbereiding op een trailrun , obstakelrun of een bootcamp", aldus Ewalts bij de opening.

Tijdens de opening maakte Ewalts een rondgang met genodigden en liet zien wat de mogelijkheden zijn van de nieuwe trimbaan. De totale lengte van de trimbaan is 1700 meter over goed begaanbare paden met negen verschillende toestellen om zo alle hoofdspiergroepen te kunnen trainen. Het hout waarmee de toestellen zijn gemaakt is van Amerikaans eiken en komt direct uit het Vlakwaterbos. In de winter van 2015-2016 was er groot onderhoud in het bos en werden de stammen door de gemeente Venray beschikbaar gesteld.

Ewalts: "Het doel was om de toestellen op te laten gaan in de natuur zodat het geen storende elementen zouden zijn. De toestellen zijn voor ieder niveau te gebruiken. Voor iedereen is er een uitdaging te beleven. Met de toestellen zijn alle spiergroepen te trainen, van armen, benen en borst tot rug en buik. Op de zelfde route is ook de mogelijkheid om de coopertest te lopen. Dit is een manier om je loopconditie te testen. De toestellen zijn qua hoogte zo gemaakt dat ook de jeugd zich prima kan uitleven. Trimmen en genieten in een fantastische omgeving. Dat is het motto."