Mark Wolff (links), Michel Thomassen, Klaartje Philipsen en Wim de Schryver.
Mark Wolff (links), Michel Thomassen, Klaartje Philipsen en Wim de Schryver. Foto: Rikus ten Brücke.

'Beleef de streek'

Venray | Koopzondag 29 mei in Venray wordt een belevenis. Niet alleen zijn de winkels in het centrum die dag van 12.00 tot 17.00 uur geopend, maar er worden onder de titel 'Beleef de streek' ook een groot aantal extra activiteiten op touw gezet door Kiwanisclub Schieëpersland, Smaak zit tussen je oren, ondernemersvereniging Venray Centraal en Stichting Fietsvierdaagse Venray. "We hebben onze krachten onder de vlag van Venray Bloeit dit jaar gebundeld in een unieke samenwerking", vindt pr-man Michel Thomassen van de Venrayse fietsvierdaagse.

Door Ron Koenen

Vier partijen: één doel. Elkaars activiteiten gezamenlijk promoten en ondersteunen. De voorbereidingen voor 'Beleef de streek' begonnen begin 2016. "Wij zijn bij elkaar gebracht door André Tonen, voorzitter van het toeristisch-recreatief platform in Venray. Inmiddels hebben we enkele vergaderingen achter de rug en het programma klinkt als een klok", zegt bestuurslid Mark Wolff van Venray Centraal. "Bijzonder aan deze samenwerking is dat vier partijen die jarenlang hun eigen activiteit apart hebben opgezet, nu samen optrekken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een gezamenlijke pr en het aanvragen van vergunningen."

Wim de Schryver van Kiwanisclub Schieëpersland vult aan. "En natuurlijk kun je ook wat extra's doen als je budgetten op elkaar afstemt en daarover samen afspraken maakt. Eerst werkte toch iedereen grotendeels voor zichzelf. We kenden elkaar, meer niet." De kiwanisclub houdt op zondag 29 mei haar jaarlijkse Schieëpersfieëst. Venray was in het verleden het centrum van de internationale schapenhandel in het noordwesten van Europa. "Het centrum staat deze dag opnieuw in het teken van schapen, schaapsherders, schapenscheerders en oude ambachten. De dag begint met de intocht van schapen onder begeleiding van een herder. Mensen die met de kudde willen meelopen, kunnen zich om 9.00 uur melden aan de Weverslo in Merselo, ter hoogte van de Loobeek. De schapen worden vervolgens op het Henseniusplein geschoren." Ieder jaar koppelen de kiwanis een goed doel aan deze activiteit. "Dit jaar is dat de Stichting Tante Lenie. Deze stichting biedt gezinnen, waarvan een kind ernstig of langdurig ziek is, in een gezinsweek een onbezorgd samenzijn met aandacht voor elkaar."

Klaartje Philipsen neemt de pr voor Smaak zit tussen je oren voor haar rekening. "Dit smaakvolle evenement wordt op het Henseniusplein van 26 t/m 29 mei voor de vierde keer georganiseerd. Smaak zit tussen je oren is een evenement waar horecaondernemers uit de gemeente Venray culinaire creaties maken van streekproducten van Venrayse agrariërs. Daarnaast is er op donderdag tijd om te netwerken, op vrijdag gaan kinderen aan de slag met streekproducten en vrijdagavond, zaterdag en zondag kan iedereen langs komen voor een hapje en drankje." Op 29 mei vindt in het kader van Meimaand Fietsmaand tevens een gezinstocht van de fietsvierdaagse plaats. "De deelnemers kunnen starten tussen 10.00 uur en 14.00 uur en ontvangen een tegoedbon om na afloop een gratis kopje koffie te drinken en een verrassing in ontvangst te nemen bij Smaak zit tussen je oren", meldt Thomassen. "De fietstocht is een prima voorbereiding op de 32ste fietsvierdaagse, die van 26 tot en met 29 juli plaatsvindt."