De Venrayse aanvaller Jordi Janssen snijdt door de Heerlense defensie.
De Venrayse aanvaller Jordi Janssen snijdt door de Heerlense defensie. Foto: Rikus ten Brücke

Venray speelt zich veilig

Venray-Sporting Heerlen 2-0 (1-0).

Doelpunten: 13. Niek Versteegen 1-0; 82. Armend Shala 2-0. Scheidsrechter: Kok (Maastricht). Toeschouwers: 350. Gele kaart: Abe Stiphout (Venray), Marvin Breemer, Bram Leenen en Dylano van Dijk (Sp. Heerlen).

SV Venray: Nielen (88. Van Enckevort); Van Dijck, Linders, Gielens en Van der Waerden (46. Egelmeers); Stiphout, Pelzer en Koenen; Janssen (85. Wilschut), Versteegen en Shala.

Door Henk Willemssen

VENRAY | Venray is pinkstermaandag op eigen kracht in veilige haven gekomen in de eerste klasse D. Op de slotdag deden de rood-witten hun plicht door thuis met 2-0 te winnen van het al gedegradeerde Sporting Heerlen. Zo kreeg een zwaar en turbulent seizoen toch nog een positieve afsluiting. Door een sterke eindsprint – dertien punten uit de laatste vijf duels – wist de Venrayse ploeg de dreigende nacompetitie op de valreep te ontlopen.

De Heerlenaren, die een week eerder SSS'18 met 6-0 klopten, deden hun sportieve plicht. Venray was gewaarschuwd en ging vanaf het beginsignaal op jacht naar een vroege treffer. Om zo het Heerlense verzet snel te breken.

Na dertien minuten kon het thuispubliek juichen. Uit een diepe bal van Danny Pelzer schudde Niek Versteegen zijn bewaker af en hij vuurde raak: 1-0. De Heerlenaren volhardden in hun defensieve speelwijze en loerden op de counter. Twee keer werd het voor rust gevaarlijk voor het domein van Niels Nielen. Beide keren leidde Venrays balverlies een counter in, maar de Zuid-Limburgers schoten niet met scherp. Vlak voor rust ontsnapte Niek Versteegen wederom aan de defensie, maar ditmaal bracht keeper Rik van Winkelhof redding.

Na de pauze was de spanning lang voelbaar. Venray slaagde er niet in de beslissende tweede treffer op het scorebord te zetten. Terwijl de Heerlenaren enkele keren gevaarlijk uitbraken, maar het liep telkens goed af. In de 82e minuut scoorde Armend Shala na een mooie actie eindelijk de bevrijdende 2-0.

Vlak voor tijd kreeg de afscheidnemende doelman Niels Nielens (33) een publiekswissel. Hij is niet de enige vertrekker. Niek Versteegen zoekt het hogerop bij eerstedivisionist Achilles'29 in Groesbeek en Chris Wilschut gaat terug naar Oostrum. John Beerkens van de technische commissie verwacht dat de selectie verder intact blijft. "Tijdens het seizoen zijn er al vier spelers vertrokken. En nu weer drie. Dat zijn er zeven en dat is best veel", zegt Beerkens. "Maar nog niet iedereen heeft definitief toegezegd."

Venray is nog op zoek naar versterking. Het is niet gelukt een ervaren vervanger voor de stoppende Niels Nielen aan te trekken. John Tissen heeft belsloten bij Wittenhorst te blijven. Venray legde wel de 19-jarige keeper Jordy Paters uit Mill vast. Hij stond dit seizoen onder de lat bij De Treffers A1. "Hij gaat de concurrentie aan met Dirk van Enckevort."

Vanwege het vertrek van Versteegen en Wilschut, zoekt Beerkens nog naar aanvallende versterking. Contacten lopen al, maar spelers hielden de boot af omdat Venray lange tijd in degradatiegevaar verkeerde. "Nu we eersteklasser blijven zal het wat makkelijker gaan", verwacht John Beerkens. De transtermijn in het amateurvoetbal sluit op 15 juni.