Piet en Fien van de Vorle
Piet en Fien van de Vorle Oude foto

Piet en Fien van de Vorle

Venray | Vrijwel iedereen in Venray kent hem, Joost van de Vorle, voormalig gemeenteraadslid in Venray. Vorige week overleed hij.

Op de foto's zijn de ouders van Joost, Piet en Fien van de Vorle, afgebeeld. Peter Johannes (Piet) van de Vorle werd geboren op 13 april 1886 als zoon van Martinus van de Vorle en Anna Maria Daniels. Hij trouwde op 15 januari 1912 in Horst met Josephina Catharina (Fien) Stels en het paar ging aan de Langstraat in Venray wonen. Piet was kleermaker van beroep. Hij overleed op 22 november 1950 te Venray.
Josephina Catharina (Fien) Stels werd geboren op 30 november 1891 te Horst als dochter van Jacob Pieter Jan Stels en Catharina Hinzen. Fien overleed op 4 februari 1983 in Venray.
Tijdens de oorlog, toen de Venrayse bevolking na het bombardement moest evacueren, werd het gezin Van de Vorle uit elkaar gereten. Moeder Van de Vorle, ging met haar kinderen naar Oploo en vader Van de Vorle ging naar het ziekenhuis in Venray voor Joost die enkele dagen eerder door een granaatscherf was geraakt. Zoon Teng zat ergens in Geijsteren ondergedoken, Sjaak en Grad waren hulpverleners in Venray en zoon Cor zat in een concentratiekamp. Het waren onzekere tijden. In Milheeze vond een deel van het gezin elkaar en van daaruit ging vader Piet naar Venray, hetgeen in feite verboden was. Joost ging hem achterna. Hij ontliep de Ordedienst en kwam uiteindelijk in het ouderlijk huis aan. Na bij Van de Poel Engelse militairen ontmoet te hebben, ging Joost de Engelse kok helpen om op die manier voor zijn vader en hem eten te hebben. Enige tijd later konden de geƫvacueerde Venraynaren terugkeren en werd het gezin herenigd.
Foto: Gemeentearchief Venray Collectie Jan van der Putten. Kijk ook eens op www.rooynet.nl.