Afbeelding
Foto:

Genealogische Markt: ontdek uw voorouders

Op zoek naar uw voorouders? Nieuwsgierig naar de herkomst van uw achternaam? Benieuwd hoe uw stamboom eruit ziet? Met deze en andere genealogische vragen kunt u terecht op zaterdag 21 mei tijdens de open dag van het Gemeentearchief van Venray. Van 10.00 tot 16.00 uur staan ervaren genealogen klaar om u wegwijs te maken op het gebied van genealogie. In het gemeentearchief aan de Raadhuisstraat 1 in Venray.

U bent ook van harte welkom als u al onderzoek heeft gedaan maar vastgelopen bent of u extra assistentie nodig heeft. De entree is gratis.

Families uit Venray

In de studiezaal van het gemeentearchief staan voor de bezoekers veel boekwerken ter inzage waarin een groot aantal families zijn beschreven uit Venray en omgeving. Ook kunt u kennismaken met de website van het gemeentearchief waarop veel genealogische data zijn gepubliceerd. Via de website van RooyNet vindt u onder andere oude familiefoto's.

Demonstratie landelijke database

Om 15.00 uur geeft Fred Baltus een presentatie over "WieWasWie" , het landelijke online database-systeem met genealogische gegevens. Aan de hand van een demonstratie ziet u hoe eenvoudig zoeken naar je voorouders is in WieWasWie. WieWasWie bevat miljoenen historische documenten over personen in het verleden, zoals geboorteaktes, akten van huwelijk en overlijden, bevolkingsregisters en doop-, trouw en begraafboeken en veel meer.

Melding over milieu? Altijd gemeente bellen

Overlast door stank of geluid? Lichthinder? Asbest aangetroffen of een bodemverontreiniging? Voor deze en alle overige meldingen op het gebied van milieu belt u voortaan het centrale nummer van de gemeente (0478) 52 33 33. Kies in het keuzemenu voor 4 en u kunt overdag en 's nachts, zeven dagen per week uw melding doorgeven.

Met ingang van 7 januari is de gemeente het adres voor alle milieumeldingen. Voorheen liep dit via de meldkamer van de politie.

Direct actie

Alle meldingen komen nu binnen bij de centrale meldkamer voor de regio Noord Limburg. Afhankelijk van de aard van de klacht, meldt de wachtkamer dit direct aan de wachtdienst. Denk hierbij aan klachten als geluidsoverlast, dumping XTC afval of illegale asbestsloop. Deze klachten pakken de dienstdoende toezichthouders direct op. Minder dringende klachten pakken de toezichthouders later op.

Verbeterde procedure

Met deze nieuwe klachtenlijn zijn de lijntjes een stuk korter. Zo kunnen de handhavers (?) van de gemeente sneller handelen. Ook omliggende gemeenten waarmee de gemeente Venray nauw samenwerkt op het gebied van vergunningsverlening, toezicht en handhaving werken op eenzelfde manier. Dit verbetert de samenwerking. (is dat zo?).

Kent u iemand die een lintje verdient?

De meeste koninklijke onderscheidingen worden uitgereikt tijdens de 'Lintjesregen'. De Lintjesregen is elk jaar op de laatste werkdag voor Koningsdag. Wilt u iemand voordragen voor de Lintjesregen van volgend jaar? Dan moet u dit vóór 1 juli van dit jaar doen.

Gaat het om een tussentijdse onderscheiding? Dan moet u het voorstel uiterlijk 6 maanden vóór de gewenste uitreikingsdatum indienen.

Aanmeldprocedure

Vragen over de aanmeldprocedure? Bel het klantcontactcentrum van de gemeente op telefoonnummer (0478) 52 33 33. Meer achtergrond informatie vindt u op www.lintjes.nl. Aan het aanvragen van een koninklijke onderscheiding zijn geen kosten verbonden.