Afbeelding
Foto: ron koenen

Venray viert fairtradetitel

venray | Het was zaterdag 7 mei een gezellige drukte op de Grote Markt. De tent die daar was opgesteld om muzikanten tegen eventuele regen te beschermen, bood heerlijk schaduw voor de zon die deze dag volop aanwezig was.

De muziek was onderdeel van de feestelijke viering van het feit dat Venray opnieuw de titel Fairtrade Gemeente in de wacht heeft weten te slepen. Die titel had Venray weliswaar al, maar dat is geen titel voor het leven. Iedere twee jaar wordt door een landelijke jury bekeken of de gemeente nog wel aan de voorwaarden voldoet. En voor Venray bleek dat in ruime mate het geval.

Daarom mocht burgemeester Hans Gilissen uit handen van Piet Kroft het juryrapport ontvangen waarin lovend over Venray was geschreven. Er werd van de gelegenheid gebruikgemaakt om twee inwoners van Venray die zich op het gebied van fairtrade zeer verdienstelijk maakten, in het zonnetje te zetten.

Dat betrof Christ van den Munckhof en Judith van Dijck: de eerste omdat hij ervoor zorgde dat gedurende de fairtradegemeentecampagne meer dan 40 artikelen in Peel en Maas verschenen over het belang van fairtrade én over de stand van zaken rond de campagne.

De tweede omdat supermarkt PLUS van Judith en Guido van Dijk in Landweert zich zo geweldig profileert als het gaat om fairtradeproducten. Beiden kregen van de burgemeester een oorkonde die voor de gelegenheid was omgedoopt tot een blijk van 'airdienste'. In directe aansluiting op deze uitreiking bezocht de burgemeester nog Concept Store op de Grote Markt en restaurant BRL in de Hoenderstraat om daar de bekende handjes ('Wij doen mee') op de toegangsdeur te plakken.

Vanaf 12.00 uur tot laat in de middag klonk op de Grote Markt muziek van resp. joekskapel Now Now, het seniorenorkest en MMSK Petrus Banden. In combinatie met het schitterende weer maakte deze muziek het zitten op een terrasje natuurlijk erg aantrekkelijk. Ondertussen draaide het rad van avontuur volop en ontvingen de deelnemers een van de mooie prijzen die beschikbaar waren gesteld door maar liefst 22 Venrayse ondernemingen, allemaal actief op gebied van fairtrade en duurzaamheid. Passanten werden letterlijk getrakteerd op heerlijke fairtrade-hapjes die waren verzorgd door restaurant De Zwaan, Concept Store, de Uitmarkt en de Reden. Die passanten konden ook een selfie maken in een fairtrade omlijsting.

Wie op 7 mei de mooiste foto van zichzelf heeft gemaakt, zal binnenkort bekend worden gemaakt.