Monique Coppus en Anton Thurayappah met hun kinderen Shem, Julia, Elian en Jonas.
Monique Coppus en Anton Thurayappah met hun kinderen Shem, Julia, Elian en Jonas. Foto: Henk Lammen

"Iedere euro is er één"

Venray | Basisschool De Hommel in Venray houdt op vrijdag 20 mei een sponsorloop voor tweede goede doelen: Stichting Mullai en De Kammeraoj uut Rooy. De kinderen rennen de hele dag om een zo hoog mogelijk bedrag in te zamelen. Het startschot wordt gegeven door locoburgemeester Jan Loonen van Venray.

Door Henk Lammen

"De goede doelen die wij aan onze sponsorloop koppelen, staan altijd dicht bij ons. Uit maatschappelijk oogpunt willen we de kinderen van de school meegeven dat ze rekening houden met mensen in hun naaste omgeving. De twee doelen voor dit jaar zijn heel herkenbaar, omdat twee kinderen van onze school (Julia en Shem, red.) er een directe band mee hebben", zegt adjunct-directeur Dora Vossen van De Hommel. Monique Coppus en haar beide zonen Elian en Jonas van De Kammeraoj uut Rooy verzorgden deze week een presentatie op school, evenals Anton Thurayappah van de Stichting Mullai. De Kammeraoj uut Rooy is een groep van tien mensen uit Venray die op donderdag 2 juni deelneemt aan Alpe d'Huzes, een actie waarbij deelnemers hardlopend, wandelend of fietsend onder het motto 'opgeven is geen optie' de legendarische Alpe d'Huez beklimmen om zo veel mogelijk geld in te zamelen in de strijd tegen kanker. De groep Venraynaren hield in de afgelopen maanden diverse acties om geld in te zamelen. "We hebben een sponsorloop gehad op het Raayland College, een oliebollen- en bloemenactie en een wensdoek waar iedereen een wens of gedachte kon schrijven op sterren en hartjes", zegt Monique Coppus die met haar beide zonen de Alpe d'Huez gaat beklimmen. Vorig jaar overleed haar man Roel Coppus aan kanker, de inspiratiebron om deel te nemen aan het jaarlijkse evenement. "Iedereen van onze groep heeft op een of andere manier te maken gehad met de ziekte. Door deel te nemen willen we het onderzoek naar kanker ondersteunen."

De acties van De Kammeraoj uut Rooy leverden nu al het fraaie bedrag van 11.500 euro op. Een bedrag waar Monique en haar zonen terecht heel trots op zijn. "Iedere euro is er één. In de afgelopen tijd hebben we uit onze directe omgeving zoveel enthousiaste reacties mogen ontvangen. Dat sterkt ons als we op 2 juni de berg gaan beklimmen. Al die mensen gaan dan met ons mee naar boven."

Venraynaar Anton Thurayappah kwam in actie toen zijn geboorteland Sri Lanka op tweede kerstdag 2004 hard werd getroffen door de verwoestende tsunami. Thurayappah, voorzitter van stichting Mullai, komt zelf uit de regio Mullaitivu, en zette zich na de oprichting van de stichting in 2005, in voor de opvang van wezen en kansarme kinderen die getroffen waren door de tsunami. Een aantal jaar na de tsunami werd het gebied getroffen door een oorlog tussen het leger van de regering en de Tamil Tijgers. Deze oorlog maakte veel slachtoffers en een groot deel van de regio werd verwoest. Ook door de stichting Mullai gerealiseerde projecten werden vernield.

Thurayappah blijft zich echter onverminderd inzetten voor de kansarme kinderen in zijn geboorteland. "We doen dit nu door de realisatie van familiegerichte, kleinschalige projecten. De nadruk ligt vooral op het bieden van onderwijs aan kinderen. Door het bouwen van leslokalen, de aanschaf van tafels en stoelen en lesmateriaal, maar ook fietsen zodat de kinderen makkelijker naar school kunnen." Hij genoot zichtbaar van de aandacht van de kinderen tijdens zijn presentatie. "Voor de kinderen is het belangrijk om te weten wat er in derdewereldlanden gebeurt."

En de kinderen van De Hommel? Die verheugen zich al op de sponsorloop voor de twee goede doelen. Teun (12) uit groep 8 hoopt ook nu weer een mooi bedrag bij elkaar te rennen. "Vorig jaar heb ik 100 euro opgehaald. Ik hoop dat ik dat dit jaar weer haal. Ik heb al geld ingezameld bij opa en oma en kennissen. Om zo de mensen te kunnen helpen die zo ver weg wonen."