Proefperiode Lovinckplein

YSSELSTEYN | Er komt een proefperiode van vier maanden voor de kop van het Lovinckplein in Ysselsteyn. De drie parkeervakken voor de supermarkt komen niet terug, maar verhuizen naar de zijkant. Het plein wordt niet afgesloten. Er komt wel een inrijverbod voor vrachtverkeer.

Door Henk Willemssen

Dat heeft het dorpsforum van Ysselsteyn maandagavond met een ruime meerderheid (31 voor, 1 tegen en 7 blanco) besloten. De inrichting van de kop van het Lovinckplein leidde de afgelopen maanden tot veel tumult. De dorpsraad steunde supermarkt COOP voor het behoud van de parkeervakken voor de winkel. Die moesten, volgens de werkgroep, juist verdwijnen vanwege de verkeersveiligheid. Het leidde tot tweespalt binnen het dorp. Het werd tevens een politieke kwestie na het bezoek van college aan Ysselsteyn op 2 februari.

Wethouder Lucien Peeters (CDA) schaarde zich achter de dorpsraad. Dat leidde tot een heftige botsing met de gemeenteraad. Die wilde vasthouden aan het oorspronkelijke en verkeersveilige plan, dat kon rekenen op draagvlak in het dorp. In een motie werd het collegebesluit ongedaan gemaakt en alle betrokkenen moesten met elkaar in gesprek. In de tussentijd heeft de dorpsraad zijn standpunt laten varen. Dorpsraad en werkgroep zitten weer op een lijn en deden maandag het voorstel het oorspronkelijke plan uit te voeren. Voor vier maanden. Daarna wordt de kwestie opnieuw bekeken. "We willen het een kans geven", zei dorpsraadvoorzitter John Claessens.

Werkgroepvoorzitter Twan de Wit snapte niet waarom de parkeerpakken niet een paar meter opgeschoven kunnen worden. "COOP wil dit niet maar kan niet onderbouwen waarom niet." Martin Houben betreurde de gang van zaken. "Het is heel jammer dat het zo formeel moet. Het is voor de supermarktondernemer lastig te onderbouwen. Het gaat om het gunnen. De gunfactor is helemaal weg, helaas." Ook andere forumleden spraken hun afkeuring uit over hoe het gelopen is. "Ik ben er niet blij mee dat het bij de politiek is beland", zei John Claessens. "We dachten met B en W een doorbraak te bereiken. Dat het college met dit besluit kwam, verraste ons ook. We hadden het als dorp zelf moeten oplossen." Paul Verhoeven uitte zijn ongenoegen. "Ik ben het gezeur over het Lovinckplein meer dan zat. Het is zo'n formeel proces geworden, waarin standpunten zijn verhard. We hadden dit soepel met ons gezond boerenverstand moeten oplossen."