Coen Goumans en dochter Esther van Op de Smakterheide.
Coen Goumans en dochter Esther van Op de Smakterheide. Foto: Henk Lammen

"Dit is ons leven!"

Smakt | Dierenpension/-opvang Op de Smakterheide in Smakt viert op tweede pinksterdag, maandag 16 mei, het 20-jarig jubileum met een open dag. Van 12.00 tot 17.00 uur zijn er tal van activiteiten voor jong en oud. Coen Goumans (57) werkt nog altijd met veel plezier en kijkt terug op twintig mooie jaren. "We hebben de wind mee, maar je moet er wel iets voor doen."

Door Henk Lammen

Toen Frans van Bergen in 1996 stopte met dierenpension De Berghaag in Oostrum kreeg Coen Goumans het aanbod om de zaak over te nemen. "Dierenarts Wim Loonen vroeg me destijds letterlijk 'iets voor jou?'." Impulsief reageerde Goumans met een ja en niet veel later was hij samen met zijn vrouw Trudy (54) de trotse eigenaar van een pension met negentien hondenkennels en dertig kattenverblijven met als werkgebied de gemeenten Venray, Meerlo-Wanssum, Bergen en Vierlingsbeek. "De meeste mensen in mijn omgeving verklaarden me voor gek. Ik ben met honden opgegroeid, mijn ouders fokten Schotse collies en ik ben gek van Berner Sennerhonden, maar dat is toch iets anders dan een asiel met pension runnen. Het was echt een sprong in het diepe." Al in 1997 kwamen de gemeenten Venlo, Arcen/Velden en Reuver/Beesel bij het werkgebied, in 2003 gevolgd door Peel en Maas en Horst aan de Maas. Vorig jaar kwamen daar nog eens de gemeente Deurne en de Dierenambulance Noordelijk Limburg bij. "Asiel, pension en dierenambulance, feitelijk hebben we nu alles onder één dak", vertelt Goumans als de activiteiten van Op de Smakterheide, nu met een omvang van 120 honden en 100 katten, ter sprake komen. Toch is hij ook kritisch, heeft in de loop der jaren de mentaliteit zien veranderen. "We worden als mensen te beschermend als het om dieren gaat. Je moet een dier dier laten zijn. Als je van een dier hebt gehouden, moet je ook afscheid kunnen nemen. De natuur haar gang laten gaan. Dat is tegenwoordig nog wel eens lastig. Idealisme is goed, maar je moet wel realist blijven. Dat heb ik in al die jaren wel geleerd."

Samen met zijn vrouw en sinds 2,5 jaar dochter Esther (24) is Op de Smakterheide een echt familiebedrijf. Hoewel hij niet tot aan zijn pensioen wil doorgaan, is Goumans heel duidelijk. "Ik geniet van mijn werk. Het is iedere dag anders. We werken met mensen en beesten. Ik zou ook met niemand willen ruilen. En we mogen ook niet klagen, we doen het goed. Vorig jaar hadden we 1500 honden en katten hier en nog eens 2800 dieren opgehaald. We staan 365 dagen per jaar klaar, dit is ons leven." Goumans geniet als de dierenambulance ter sprake komt. "Echt een topgroep met twintig vrijwilligers die dag en nacht klaarstaan. Met twee ambulances bestrijken we een groot gebied, maar komen nooit in de problemen. Als er iets is, dan is een appje genoeg. Dan wordt het opgelost." De open dag is een uitnodiging voor een echt familie-uitje. Er is een uilenpresentatie en de mogelijkheid om met een uil op de foto te gaan, een demonstratie pak- en speurwerk met politiehonden en er zijn Amerikaanse minipaardjes en sledehonden. De kinderen kunnen zich uitleven op een springkussen en in de mini kinderboerderij en lachen met clown Japie. Daarnaast zijn er verschillende stands van onder andere Dierenambulance Noordelijk Limburg, trimsalon Lindsey, Dierenartsenpraktijk Horst, dierenpolitie, vogelasiel, Amivedi en reptielen en slangen.