Ook Venray wordt een krimpgebied

VENRAY | De bevolkingskrimp heeft nog niet toegeslagen in de gemeente Venray, maar ligt wel op de loer. Over een jaar of zeven is het zover, dan gaat het inwoneraantal dalen. Dit betekent niet dat er direct minder huizen nodig zijn, zei wethouder Martijn van der Putten (D66) in het dorpsradenoverleg. "Het aantal huishoudens gaat pas later, na 2030, afnemen."

Het naderende 'onheil' heeft gevolgen voor het woningbouwprogramma. Het nieuwe onderzoek naar de woningbehoefte gebeurt niet in de vorm van een enquête. "Nee, we houden het onderzoek op basis van alle bestaande data", zei ambtenaar Leon Langenhuizen. "Bij een enquête blijken de wensen van de mensen die het invullen vaak niet reëel te zijn."

Martijn van der Putten vertelde dat de focus vooral wordt gericht op de bestaande woningvoorraad. Veel oudere woningen kunnen, zonder al te grote ingrepen, levensloopbestendig worden gemaakt. "We hebben in Venray ook een grote voorraad naoorlogse huizen. Hier ligt een grandioze uitdaging. Of deze woningen nog wel voldoen in de toekomst." De tijd dat de blik alleen op nieuwbouw was gericht, is voorgoed voorbij. "Overal zie je veel huizen te koop staan. Iedere nieuwbouwwoning betekent toch extra concurrentie. Daardoor zal het nog langer duren voordat een huis is verkocht", aldus de wethouder.

Van der Putten zei dat er geen rem op nieuwbouw komt. De gemeente gaat het overschot aan bouwplannen wel flink omlaag brengen. "We kijken naar de kwaliteit. Of de woningen wel voldoen aan de vraag en de behoefte." Dit betekent niet dat nieuwe bouwplannen niet meer welkom zijn. "Nee, want betere plannen kunnen we inruilen voor minder goede."