Kleine dorpen willen voorkomen door de ondergrens te zakken

HEIDE | De dorpsraden zijn bezorgd over de toekomst van de kleinere dorpen. Steeds meer voorzieningen verdwijnen en het inwoneraantal staat onder druk. Alle dorpen met minder dan duizend inwoners (Castenray, Geijsteren, Heide, Veulen en Vredepeel) raakten in de afgelopen jaren hun school kwijt. Daarom had het dorpsradenoverleg wethouder Martijn van der Putten (D66) uitgenodigd.

Door Henk Willemssen

"Het is heel belangrijk dat het aantal inwoners op peil blijft", zei voorzitter Theo Zegers van het dorpsradenoverleg. "Het aantal mensen bepaalt de leefbaarheid en de bloei van het verenigingsleven. Het gaat ons niet om de stenen. Maar om voldoende inwoners om de sociale samenhang in stand te houden."

Jan Nelissen, dorpsraadvoorzitter van Oirlo, schetste het gevaar dat enkele dorpen door 'de ondergrens dreigen te zakken.' "De gemeente heeft vooral ingezet op de uitbreidingswijken van Venray. Terwijl de meeste dorpen zijn vergeten." Nelissen maakte een vergelijking met de gemeente Horst aan de Maas, waarin de meeste dorpen wel 2.000 of meer inwoners hebben.

Een ander fenomeen is dat oudere dorpsbewoners naar Venray trekken om dichter bij de voorzieningen te wonen. Castenray ziet vooral senioren naar het dichterbij gelegen Horst verkassen. Een groter dorp als Oostrum dacht met de bouw van de zorgwoningen het probleem te ondervangen. "Maar deze zorgwoningen staan leeg. Er is geen vraag naar. Er wonen nu tijdelijk Poolse gezinnen in", zei dorpsraadvoorzitter Bas Künen.

Oirlo kampt met een groot tekort aan huurhuizen voor ouderen. "Er waren wel zeventig aanmeldingen voor een huurwoning die vrijkwam", zei Jan Nelissen. "De mensen vertrekken noodgedwongen naar Venray, terwijl ze hun leven in Oirlo hebben gewoond en hier ook nog steeds hun sociale leven hebben." Ook de grondprijs kwam ter sprake. Sinds dit jaar geldt in de gehele gemeente de vaste grondprijs van 230 euro per vierkante meter. De proeven met een verlaagde grondprijs van 180 euro hebben in Heide, Veulen en Vredepeel geen succes gehad. Uitzondering is Castenray, waar de woningbouw de laatste jaren daardoor een aardige stimulans kreeg.

Theo Zegers meende dat de proef in de verkeerde periode is gehouden. "Juist in een tijd van economische crisis waarin de bouw helemaal stilviel." Theo Kooter, dorpsraadvoorzitter van Vredepeel, pleitte voor een nieuwe pilot. "De kleinere dorpen hebben amper nog voorzieningen. Daarom moet de grondprijs een flink stuk omlaag. Veel meer dan die korting van 50 euro."

Van der Putten vond 'dat iedereen in zijn eigen dorp moeten kunnen blijven wonen'. "Daar ligt een grote uitdaging." Hij haalde aan dat er meer dan genoeg bouwplannen zijn. "We kunnen ruimschoots voldoen aan de vraag. Maar dat is cijfermatig. Het gaat erom de juiste woningen op de juiste plek te krijgen." De gemeente wil daarom alle plannen eens goed tegen het licht houden. De 'verkeerde' bouwplannen worden geschrapt of de eigenaar moet ze aanpassen.