Samenwerking waterschappen

Venray | De Limburgse waterschappen Roer en Overmaas en Peel en Maasvallei en de Provincie Limburg hebben een samenwerkingscontract gesloten over financiering van projecten voor meer waterveiligheid, een betere waterkwaliteit en natuurontwikkeling in Limburg. Deze projecten dragen de komende jaren intensief bij aan het klimaatproof maken van Limburg.

Limburg kampt nu al met de gevolgen van klimaatverandering: zachtere winters, vaker hevige regenbuien in de zomer en langere perioden van droogte. Dit leidt tot problemen op het gebied van droogte, waterkwaliteit, veiligheid en leefbaarheid in steden. Waterschapsvoorzitter Roer en Overmaas Jan Schrijen: "Waterbeheer vergt een lange adem. Daarom is het belangrijk dat we nu voor zes jaar afspraken maken met de Provincie over financiering. Deze langjarige afspraken bieden duidelijkheid en flexibiliteit in de planning van projecten die bijdragen aan voldoende water en goede waterkwaliteit. Denk aan het opnieuw inrichten van beken, zodat die meer water kunnen vasthouden en de waterkwaliteit verbetert."
Door de gezamenlijke financiering kunnen de waterschappen deze projecten sneller en efficiënter oppakken. "Water is van economisch belang voor Limburg. Denk aan de bescherming van het onroerend goed, met een economische waarde van circa 118 miljard euro. Of de landbouwproductie, goed voor een export van vijf miljard euro. Gezamenlijk waterbeheer is een zeer belangrijke schakel in de verdere economische ontwikkeling van Limburg", aldus bestuurslid Waterschap Peel en Maasvallei Har Frenken.

De beide waterschappen investeren tot en met 2021 80 miljoen euro. De provincie levert hierin een bijdrage van 20 miljoen euro. Gedeputeerde Prevoo: "Dat geld is nodig, omdat water van vitaal belang is voor Limburg, maar ons ook voor grote problemen stelt als we nu niet in actie komen. Klimaatverandering heeft een enorme impact op waterveiligheid én de beschikbaarheid van water. En daarmee op wonen, werken en recreëren voor de ruim 1,1 miljoen Limburgers en de talloze bezoekers van onze provincie."


Fairtrade is een bewuste keuze

Venray | Op zaterdag 7 mei wordt feestelijk gevierd dat Venray de titel Fairtrade Gemeente mag verlengen. Een Fairtradegemeente is een gemeente die de verkoop en het gebruik van Fairtrade artikelen bevordert. Allereerst door als gemeente het goede voorbeeld te geven en zelf zoveel mogelijk Fairtrade producten te gebruiken. En daarnaast door deel te nemen aan een werkgroep van burgers die bij de plaatselijke ondernemers het gebruik en de verkoop van de producten promoten. Dat de titel mocht worden verlengd is vooral te danken aan de bereidheid van de ondernemers in Venray om steeds meer Fairtrade producten in hun assortiment op te nemen. Een werkgroep van zes mensen is de aanjager van dit initiatief. Daaromheen staat een platform van 35 mensen uit allerlei geledingen.

Rianne de Haart heeft veel contact met plaatselijke ondernemers: "Steeds meer consumenten waarderen de bewuste keuze voor Fairtrade producten. Door het aanbieden en/of gebruiken van die producten tonen ondernemers en winkeliers daadwerkelijke maatschappelijke betrokkenheid en versterken daarmee het eigen positieve imago bij de consument." Yvonne Jeuken, werkzaam op het gemeentehuis: "Als gemeente zijn wij er voor onze burgers, maar met een bijdrage aan Fairtrade doen we ook iets voor mensen die géén bijstand krijgen, géén paspoort kunnen aanvragen, laat staan een eigen huis bouwen. Fairtrade draagt bij aan een eerlijk inkomen en een kans om de kinderen een betere toekomst te geven, met misschien wél een eigen huis." Piet Kroft, voorzitter van de werkgroep Fairtrade Venray: "We hebben een hechte werkgroep, een enthousiast platform en een simpele boodschap: 'Wij een heerlijk product en zij een eerlijke prijs, zonder kinderarbeid en uitbuiting'. Dat wil toch iedereen. Alleen denken we hier niet altijd over na als we iets kopen. We zien dat steeds meer Venraynaren wel bewust eerlijk willen kopen, mede dankzij onze Fairtrade campagne." Sjef Pappers, winkelcoördinator in Wereldwinkel Venray: "Terwijl we ons eten kopen, sluiten we vaak onze ogen voor de ellende van de producent in het derdewereldland. Door niet op het Fairtrade keurmerk te letten wakkeren we de oneerlijkheid in deze wereld juist aan. Dan is het mooi om te zien hoe Venray steeds eerlijker wordt. Steeds meer handen wijzen ons de weg naar een eerlijke inkooproute in Venray, kijk maar eens op www.eerlijkwinkelen.nl." Jos Verhagen, voorzitter Wereldwinkel Venray: "Ik vind het prachtig dat wat lang geleden in eerste wereldwinkel ergens in Nederland begon met de verkoop van rietsuiker, zich nu heeft uitgestrekt over de supermarkten en het horecawezen van heel Nederland. Buiten de wereldwinkel wordt tegenwoordig aan Fairtrade producten tien keer meer omgezet dan alle wereldwinkels van Nederland bij elkaar doen." Henny Jenner, internationaal zeer actief: "Fairtrade is het begin van wereldvrede en het draagt eraan bij dat er minder vluchtelingen zullen zijn." De Fairtrade gemeente campagne is bedacht door ICCO (de interkerkelijke organisatie voor internationale samenwerking), de landelijke vereniging van wereldwinkels en de stichting Max Havelaar. Die laatste stichting produceert of verkoopt zelf niets. Het is een keurmerk dat bedrijven op hun product mogen zetten als dat volgens Fairtrade principes geproduceerd is: een leefbaar loon voor de producent waardoor hij in staat is beter op eigen benen te staan, het in acht nemen van strenge milieu eisen en mensenrechten, samenwerking tussen de producenten, want samen hebben zij een betere positie dan in hun eentje. En regelmatige en terugkerende opdrachten om op die manier meer inkomenszekerheid te geven.