Zaterdag werd een reusachtige fiets in een weiland in Veulen geplaatst.
Zaterdag werd een reusachtige fiets in een weiland in Veulen geplaatst. Foto: Henk Lammen

Veulen Historie Herleeft

Veulen | De eerste tekenen dat het evenement Veulens Historie Herleeft weer wordt gehouden, dienen zich aan. Het dorp gaat op zondag 17 juli weer terug in de tijd. Veulens Historie Herleeft heeft dit keer als thema de fiets.

Door Henk Lammen

Traditiegetrouw wordt enkele maanden van tevoren een zogenaamde publiekstrekker aan de rand van het dorp geplaatst. De reusachtige fiets, dertien meter breed en tien meter hoog, die hiervoor speciaal gemaakt is, werd zaterdag geplaatst in een weiland aan de Veulenseweg in Veulen. Bert Smets en Toon Nuijten, de kartrekkers van het project, waren zaterdagmorgen al vroeg uit de veren om samen met enkele vrijwilligers de fiets te plaatsen.

Als de kraanwagen van Van Rattingen arriveert, is Smets zenuwachtig. "Nu wordt het echt spannend. Ik hoop dat de constructie het gewicht aan kan", zegt de vrijwilliger als het moment van de waarheid nadert. Om de laatste twijfels weg te nemen, worden nog enkele buizen dwars aangebracht. "We nemen het zekere voor het onzekere." Als een kwartier later de fiets omhoog wordt gehesen en de constructie zijn deugdelijkheid bewijst, valt er een loden last van Bert Smets. "Hij staat prachtig, niet?", zegt hij met gevoel voor drama. Onder het genot van een kopje koffie en een stukje vlaai genieten alle vrijwilligers vervolgens van een stukje Veulense vlijt. Veulens Historie Herleeft is er klaar voor.