Maandag werd de sponsorovereenkomst tussen Rabobank en Odapark ondertekend.
Maandag werd de sponsorovereenkomst tussen Rabobank en Odapark ondertekend. Christ van den Munckhof

Rabo sponsor Odapark

Venray | Rabobank Horst Venray gaat ook de komende drie jaar het Odapark ondersteunen. Naast financiƫle ondersteuning wordt gezocht naar meer vormen van samenwerking. Maandagmiddag werd door beide partijen een contract ondertekend.

Het Odapark in Venray is een centrum voor hedendaagse kunst dat in de afgelopen twee decennia zich heeft ontwikkeld tot een bovenregionaal centrum met een breed en verrassend kunstaanbod. "De combinatie van het Theehuis, het park en kunst zorgt voor een bijzondere beleving. Als Odapark hebben we aangetoond dat we op het gebied van kunst en cultuur niet alleen lokaal maar ook nationaal en internationaal een rol spelen", aldus voorzitter Fred Welschen. Met de exposities probeert het Odapark zich vooral te onderscheiden. "Het moet ergens over gaan zei Joop Wismans, een van de initiatiefnemers van het Odapark altijd. En dat lukt ons heel goed", aldus Welschen.

Zo werd deze maand de kunstwerkserie The Untouchables van de Argentijnse kunstenaar Erik Ravelo met zwarte lak overgeschilderd. Volgens Welschen omdat de kunstenaar bedreigd zou zijn als de werken in originele vorm zouden worden geƫxposeerd. De werken maakten in het verleden deel uit van een Benneton campagne waarbij bescherming van het kind centraal staat.

"De kunstenaar ging er mee akkoord en ziet de laklaag als een extra bescherming voor het kind." Het Odapark was eerder al spraakmakend met grote projecten zoals De Waan en Mindmap. "Je hebt kunst en kunst", stelt Welschen. "Het Odapark wil het altijd net iets anders laten zien."

Rabobank Venray, nu Rabobank Horst Venray, is vanaf het begin al betrokken geweest met en als sponsor verbonden aan het Odapark. "Kunst heeft een belangrijke rol in de maatschappij. Het Odapark geeft kunst een plek in de regio. Dat vinden wij als Rabobank belangrijk", aldus Angelique Jansen, directeur particulieren en private banking bij Rabobank Horst-Venray. "Om die reden continueren wij de samenwerking met het Odapark. Sterker nog, we willen daar op een andere wijze invulling aan gaan geven."

Zo zal worden bekeken of en hoe met het onlangs geopende Kunstlab in het Odapark kunst dichter bij de mensen gebracht kan worden. "Daar willen wij een rol in spelen", aldus Angelique. "Ook kijken we hoe de Rabobank met haar communicatiemogelijkheden het Odapark onder de aandacht kan brengen.Zo kunnen we mensen er op wijzen dat kunst letterlijk om de hoek te bewonderen is." Daarnaast is volgens Angelique Jansen het Odapark als geheel, kunst in de natuur, vrij uniek. "Het park is open en voor iedereen toegankelijk. Zo hoort kunst te zijn."

Het bestuur van het Odapark is blij met de steun van de Rabobank. "Rabobank is voor ons ook een voorbeeld en impuls om nieuwe sponsoren te benaderen", legt bestuurslid Sander van Lier uit. "De gemeentelijke subsidie is al met tien procent gekort en zal de komende jaren wellicht nog een keer wordt verminderd. Onze kosten worden echter niet minder. Bovendien beslist de Provincie Limburg dit jaar over de cultuurplanstatus van het park. Die is erg belangrijk voor ons." Welschen en Van Lier zijn overigens vol vertrouwen dat die status weer wordt toegekend.