Afbeelding
Foto: ron koenen

Belangrijkste boek van deken Smeets

Venray | Elke maand vraagt de bibliotheek in Venray een (on)bekende inwoner om zijn/haar belangrijkste boek te introduceren.

Dit in het kader van 2016 jaar van het boek. Voor deken Smeets is het belangrijkste boek Het Altaarmissaal. Zoals Smeets zelf zegt: "Dit is geen roman en geen studieboek, maar er staan wel woorden in voor elke dag. Het is geen boek om op schoot te nemen, maar een boek om naar toe te gaan, elke dag opnieuw. Het is een boek voor op tafel, de tafel van de Heer. Er zitten leeslinten in, maar het begin en het einde staan in het midden. Elke dag lees ik eruit, maar ik lees het nooit uit. Er staan woorden in, woorden die worden wat ze zeggen: 'Mijn Lichaam; mijn Bloed. Voor u.' Woorden die werkelijkheid worden voor wie ze gelooft. Woorden van eeuwig leven. Even onbegrijpelijk als waar."

Het boek, naar schatting een kilo of twee zwaar, is helaas niet in de bibliotheek verkrijgbaar.


Venrays Museum: sieraden centraal

venray | Bezoekers aan de voorstelling Sieraden van alle tijden mogen op de woensdagen 11 en 25 mei een amulet beschilderen en zo een aandenken aan de tentoonstelling mee naar huis nemen.

De tentoonstelling laat zo'n veertig sieraden zien, variƫrend van de Romeinse tijd tot 2015. De oudste sieraden waren vaak amuletten. De oermensen droegen zulke amuletten bij zich. Dat kon een tand zijn van een dier, een gladde steen, een veer van een vogel.

Ze geloofden dat die amuletten hen beschermden of kracht gaven. Ook mensen uit latere tijden droegen amuletten, maar ze heetten dan medailles. Op zo'n medaille stond een heilige. Er zijn tijden geweest dat vrijwel elke katholieke gelovige zo'n medaille droeg, vaak verborgen, als een scapulier met een sluitspeld aan hun ondergoed. Ook islamieten kennen sieraden die bescherming bieden.

Naast amuletten zijn er veel meer sieraden te zien tot zondag 29 mei in het Venrays Museum.