Veel verwijten in twist over oud schoolgebouw in Heide

VENRAY | Donderdag in de commissie Leven bleek dat de verhoudingen flink scheefgegroeid zijn in Heide. Huurder Peter Broekmans van Rendiz uitte forse beschuldigingen aan de dorpscoöperatie en de gemeente. Rendiz moet samen met de andere huurder Wauw per 1 januari 2017 het pand verlaten. Het convenant is opgezegd en de huurovereenkomst wordt beëindigd. Daardoor komt de weg vrij voor de dorpscoöperatie in Heide om het gebouw te verwerven.

Door Henk Willemssen

Vier jaar geleden werd Peter Broekmans nog met open armen ontvangen in Heide. Hij wilde met zijn bedrijf Rendiz het leegstaande pand een invulling geven met maatschappelijke projecten. Zoals Rendiz dat op andere plaatsen al succesvol deed. Samen met de andere organisatie 'Wauw, speciaal voor jou' werd de stichting Heide opgericht. Deze stichting huurde het schoolgebouw van de gemeente.

Het dorp was blij met de invulling van de school en aanvankelijk liep de samenwerking vlotjes. In 2013 won Heide een groot bedrag in de prijsvraag Onze Buurt. Er werd een professionele keuken gekocht. Daarna ontstonden de eerste fricties. De verhoudingen raakten verder vertroebeld toen niet alleen het dorp maar ook de stichting het schoolgebouw wilde kopen. "De stichting wilde niet als huurder dienen met het dorp als eigenaar", vertelde voorzitter Martien Peeters van de dorpscoöperatie. De pas opgerichte dorpscoöperatie diende een zelfsturingplan in bij de gemeente. Dat plan werd begin 2015 in de ijskast gezet vanwege de onenigheid. Die moest eerst worden opgelost. Ondanks alle pogingen kwam het niet meer goed in Heide. De dorpscoöperatie zegde het vertrouwen op in de stichting.

De vrijwilligers haakten af en het goed bezochte eetcafé voor ouderen week uit naar gemeenschapshuis De Gelderkoel. Terwijl de mooie keuken in de school hiervoor ongebruikt bleef.

De dorpscoöperatie diende opnieuw het zelfsturingplan in om de school – voor een nog onbekend bedrag – te kopen. Ditmaal hapte de gemeente wel toe. Peter Broekmans voelt zich gepasseerd. Hij zei in de commissievergadering dat hij nooit een reactie van de gemeente had gehad over de aankoop van het gebouw. Eerder voelde Broekmans zich al buitenspel gezet door het dorp, omdat hij niet welkom was bij een presentatie voor de inwoners. Daarin werd de heikele situatie met het schoolgebouw besproken. Volgens Broekmans zijn er die avond 'feitelijke onjuistheden' verteld. "Wij zijn als partner bewust buiten de deur gehouden. Het dorp is iets voorgespiegeld maar heeft onze visie niet gehoord", zei Broekmans die ook stevig uithaalde naar de gemeente. "Het is allemaal heel amateuristisch gegaan. Daar ben ik nog boos over." Wethouder Lucien Peeters (CDA) weersprak op zijn beurt de uitlatingen van Broekmans. "Het is zeer onjuist wat hij hier verteld. We hebben wel degelijk gesproken over de aankoop van het gebouw. Ik heb het gestimuleerd de partners weer aan tafel te krijgen. Het is niet gelukt. Het ontbreekt aan vertrouwen en samenwerking. De vrijwilligers blijven weg en het convenant is opgezegd."